Нинова се похвали: Цената на дървата за огрев пада

Снимка: БГНЕС

Цената на дървата за огрев пада, похвали се вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя обясни, че това се дължи на ограничаване на посредниците.

„Започват да работят 17 склада в Държавните ловни стопанства – дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване“, каза тя.

За да купуват домакинствата дърва за огрев директно от държавата и така да няма надценка,  скоро броят на тези складове ще се увеличи до 56.

„От тези складове ще се извозват дървата до домовете на хората, които ще ги потребяват. Ограничаваме посредниците, които натоварват цената и които купуват дървата, за да ги препродават и за други цели”, подчерта тя, цитирана от Днес.бг.

„С тази мярка освен достъпна цена се гарантира, и че ДГС-тата ще имат дърва. Освен това започва и кампания по наемане на работници, които да добиват самата дървесина. ДГС ще започнат и процедура по закупуване на техника, за добив на дървесината. За целта имаме нужда от помощ от кметовете  по места, които трябва да изготвят списъците с нуждаещи се от дърва за огрев”, посочи Нинова.

Министърът на земеделието Иван Иванов добави, че продажбата на дървесина за огрев ще се осъществява на база на изготвените списъци от кметовете и ще се доставят на хора, които имат посочена адресна регистрация, за да не се допуска спекула.