Никой сливенски управник не бе правил това досега!

Вече четири месеца, Обласният управител на Сливен, Минчо Афузов публикува от личния си профил във Фейсбук седмичен отчет за извършено от него и подчинената му администрация. Афузов встъпи в длъжност на 19 май т.г, а първите му постове с отчети за свършеното датират от началото м.юли.

Т.е, само месец и половина след поемане на управлението на областта, Афузов започва да дава седмични отчети пред обществеността, не посредством пресконференции, служебни дописки до медиите или други форми на ПР, а от личния си профил в най-голямата социална мрежа.

Там, в личните ни профили, са нашите близки, познати, съседи, съученици, колеги или бизнес партньори – все хора, с които общуваме и се познаваме пряко. Хора, които ни познават в реалния живот и ежедневие, а не задочно, като обществен пост или длъжност. За отворените профили аудиторията включва на практика цялата мрежа.  Да застанеш пред цялата фейсбук общност, лице в лице и да заявиш, че от позицията, която заемаш, си свършил през изтеклата работна седмица първо, второ и пето означава няколко неща. На първо място означава и смелост – защото пряко излагаш себе си на хейтване, плюене и охулване от всякакви тролове и лумпени, битуващи в мрежата. Означава и усет за прозрачност, желание за диалог, осъзнат дълг и отговорност и не на последно място – удовлетвореност и резултатност от свършеното на полза роду.

Свикнахме да срещаме тези думи, превърнали се в клишета – прозрачност, диоалог, отговорност – по предизборни плакати и слогани, а те самите загубиха своята стойност, защото се използват от хора обезценили ги откъм съдържание.

Но ето, че махалото на историята май променя посоката си… Никой сливенски управник не бе правил това досега! И кметове, и преседатели на общинския съвет и областни управители. Едни даваха само пресконференции, други общуват с електората само в писмена форма, чрез дописки в медиите, трети се вясват само на снимки на национални празници или някое рязане на лентичка, но никой не е представял регулярен отчет и то със седмична кратност.

Сливен нюз ще публикува седмичните отчети на областния управител, за да могат да достигат до по-широк кръг граждани от Сливен и областта.

Ако други властимащи – народни представители, кметове на общини и населени места, ръководители на изнесени държавни структури и др. – решат да предприемат подобни инициативи на открит диалог и прозрачност с гражданите на Сливен и областта, ще публикуваме и техните.

Минчо Афузов, 30 октомври 2021, 17.32 ч, личен профил Фейсбук

В края на работната седмица споделям с Вас най-важното около ситуацията в област Сливен и работата на Областната администрация.
От 2 ноември учениците в община Сливен ще преминат в онлайн обучение, тъй като заболяваемостта продължава да расте. Целта на временните мерки е да се запази здравето на децата и да се ограничи разпространението на вируса.
Заболеваемостта от COVID-19 в област Сливен е 646 души на ‪100 000‬ лица от населението, при средна стойност за страната от около 700 души. За съжаление обаче 41 наши съграждани загубиха битката с коронавируса и тази седмица. С грижа за здравето на всички, продължаваме активно да работим в полза на ваксинационната кампания. Ваксини се поставят и в зелени коридори в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен, както и в МБАЛ „Св. Петка Българска“. Тук можете да видите работното време: http://rzi-sliven.org/…/%D0%93%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8…
Изключително доволен съм, че по инициатива на моите заместници Антоний Андонов и Димитринка Петкова от дни функционира и мобилен ваксинационен кабинет на кооперативния пазар в Сливен. В него работи 29-годишният лекар Даниел Попов, който поставя ваксини на доброволни начала, в свободното си време извън дежурствата си в болницата. Интересът към кабинета е голям, особено от възрастни хора, които посещават пазара и са най-рисковата група по отношение на коронавируса. Още можете да прочетете тук: https://regionsliven.com/news/376606
От тази седмица работи и вторият мобилен център, който е разположен пред магазин “Билла”. В рамките на първия му ден той беше посетен от 22 души. От вторник до петък включително, мобилният кабинет пред супермаркета на бул. „Братя Миладинови“ ще приема желаещи да се ваксинират от 8 до 18 часа, а повече можете да прочетете тук: https://regionsliven.com/news/376978
Областният съвет по сигурността прие Областния план за защита при бедствия, като в него са включени и мерки за работа в условия на епидемична обстановка. Планът представлява рамката за действия на институциите при защита на населението в ситуации на земетресения, наводнения, пожари, промишлени аварии и други кризи.
Тази седмица проведохме работна среща, на която заедно с представители на РИК – Сливен, „Информационно обслужване“ АД, „Охранителна полиция“ в ОД на МВР обсъдихме създадената до момента организация за провеждането на изборите за президент и Народно събрание. На срещата съобщихме, че област Сливен ще получи шест пробни машини за гласуване. Те ще бъдат доставени до дни. Броят им е увеличен двойно в сравнение с предходни избори. Това ще позволи не само жителите на Сливен и общината, но и желаещите от останалите три общини – Нова Загора, Твърдица и Котел, да се обучат как се работи с устройството за двата вида избори на 14 ноември. Демо машина ще има отново и в сградата на Областната администрация. Обучители ще бъдат представители на РИК. Основната ни задача е заедно с институциите да създадем условия за демократичен и честен вот.
Говорейки за предстоящите избори, се ангажирахме да отправим покана към кандидатите от всички регистрирани листи, като те получиха предварително и подробна информация за темите, по които бихме искали да дискутираме. Заради епидемичната обстановка, всяка политическа партия или коалиция може да участва само с един представител, който задължително тряба да има зелен сертификат. Срещата ще се проведе на 2 ноември, вторник, от 11 часа в Областната администрация.
Тази седмица успях да проведа разговор и с членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в Сливен по повод техните искания от протеста им на 28 октомври. Представителите им заявиха, че част от тях са застрашени от фалит, защото не е осигурен преходен период, преди да влезе в сила условието за т.нар. “зелен сертификат”. Както споделих с тях, искрено разбирам тревогите им и съм в готовност за съдействие съобразно дадените ми правомощия. След срещата ни адресирах исканията на БХРА-Сливен към президента и правителството.
На 28 октомври подписахме и меморандум за сътрудничество между кметовете на община Сливен, община Ямбол и община Тунджа, и между областните управители на област Сливен и област Ямбол. Този документ е важен, защото ратифицира желанието на трите общини и двете области да работят заедно за развитието на икономиката, инфраструктурата и всички останали сфери в двата региона. По този начин всички те ще могат заедно да кандидатстват за мащабни европейски проекти, както и да привлекат инвеститори с цел по-добро осигуряване на работната ръка в региона. При подписването на меморандума бе подчертано още, че проектът не е свързан с политиката /ръководителите на общините и двете области имат различни политически предпочитания/, а е насочен към гражданите на двата региона.
И накрая, но не на последно място: тази седмица отбелязахме празника на Сливен, който честваме на 26 октомври. Както пожелах на всеки един от Вас преди няколко дни, нека сме храбри в мечтите си за Сливен, да сме силни и съзидателни, докато ги следваме. По случай празника изразих благодарността си към двама служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен – главните инспектори Андрей Алексиев и Иван Георгиев. Те са и едни от най-опитните и най-компетентни специалисти не само в областта, а и в страната. Благодаря им за всеотдайната служба, както и за това, че предават опита си безрезервно на по-младите колеги.
Отново благодаря на всички жители на област Сливен за всичко, което правите за нашия район. Бъдете здрави! Очаквайте отново отчет от мен за свършеното следващата седмица!
https://www.facebook.com/mincho.afuzov