Никой не може да бъде сигурен, че няма коронавирус в България, заяви д-р Ангел Кунчев

Никой не може да бъде сигурен дали няма коронавирус в България, но системата работи. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И предупреди, че ако разпространението на коронавируса в Европа продължи, то е въпрос на време заразата да стигне до България.

На въпрос защо беше преместен по-рано спешният съвет за коронавируса и дали има нещо конкретно притеснително за България, националният здравен инспектор отвърна, че няма нищо извън вече известното. Той призова пред БНТ да не се стига до „инфодемия“.

От средата на януари сме пратили предупреждение до инфекциозните болници извън страната. Днес, в 11:00 часа събираме всички директори по места, за да знаем с какъв ресурс разполагаме.

Кунчев се оплака и, че на Балканите различните държави вземат различни мерки и все още няма междусъседска координация. И призна, че меренето на температурата по граници и летища не е напълно ефективен метод за ранно улавяне на вирус, но щом дава спокойствие, по-добре да се прави.

Лекарят потвърди, че още не се знае със сигурност откъде тръгна заразата т.е. кой е нулевият пациент.

Практически съвети

Всяко нещо, което повишава имунната защита, е добре дошло – т.е. всякакви имуностимулатори. Специфично средство за превенция няма. Това заяви пред Нова телевизия д-р Гергана Николова, която е и член на Българския лекарски съюз (БЛС).

Хора, които са ходили в райони, където има зараза, но нямат симптоми (висока температура), да си стоят 14 дни вкъщи, изолирани от близките – в отделна стая, да се храни сам, да си мери температурата по няколко пъти на ден, подчерта Николова. Имаме право да издаваме болнични за карантина, увери лекарят и добави – ако се появят симптоми, следва потенциално заразеният да се обади на личния си лекар, не да ходи до него.

Тестове се правят в инфекциозно отделение на ВМА – а тестове, които са назначени от лекар, ще бъдат безплатни. Няма смисъл да се правят тестове при хора, при които няма симптоми, предупреди Николова. И отново наблегна – първо е карантината от 14 дни.

Припомняме, че РЗИ – Сливен постави под карантина завърнали се от Китай жители на града.

Междувременно има 20-тина ученици под карантина от Пловдивската математическа гимназия, които са били в Италия. Bulgaria Air пък отмени полетите си до Милано до 27 март. Вече има сигнали за недостиг на маски и термометри тип „пистолет“. А причината е, че най-големият производител е Китай. А националният здравен инспектор добави, че маската не е ефективно защитно средство особено при здрави хора, защото с дъха си я овлажняваме бързо и създаваме благоприятна среда за бактерии и вируси.