Никой не контролира как се харчат парите за образование в България

Никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование в България. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Думите му са по повод скорошните разкрития, че месечната заплата на ректора на Югозападния университет е над 16 000 лв.

Той посочи, че в момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и се излиза на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена, отбеляза Игнатов.

По негови думи заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети, като Американския колеж в Благоевград.

Проф. Игнатов посочи, че в англосаксонския свят – в университети като Кеймбридж и Оксфорд, ректорът получава до десет средни заплати за страната.

Бившият просветен министър припомни, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки в зависимост от рейтинга на университета.

Той обясни, че са правени много опити, но това изисква законова промяна, като министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение.

Според проф. Игнатов заплатите на преподаватели и асистентите са много ниски и е необходима реформа на системата. По негови думи е абсолютно неправилно, че ректорът трябва да има определен брой стаж, както е установено в закона.

Той заяви, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора.

Според него и учениците, и студентите се нуждаят от социализация, а дистанционното обучение би спряло този процес.