Николай Василев: Аз съм единственият човек уволнявал Делян Пеевски

Снимка: БГНЕС

Правителство на бъдещето, работещо с невиждана до момента скорост и пример за бъдещи кабинети за всички политически партии. Така Николай Василев описа предложеното от Слави Трифонов правителство, за чиито премиер бе номиниран той.

Василев, заедно с ръководството на ПП „Има такъв народ” дават обширна пресконференция, в която участват и зам.-председателят на партията Тошко Йорданов и водачът на листа Филип Станев.

Василев обясни, че в представения проект за кабинет освен „него, друго общо с НДСВ не е имало“.  Той е опознал всички 17 кандидати за министри и ги окачестви като невероятни специалисти.

„За тях този проект не е приключил и възможно е някои от тях да продължат в бъдеще по един или друг начин в него. Ако бяхме получили подкрепа, може да сте сигурни, че това щеше да бъде най-реформаторския кабинет в българския преход. Също така кабинетът, който щеше да работи с най-голяма скорост, непозната до сега. Щяхме да предложим честно управление и това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето. Независимо какво ще стане, българското общество се убеди, че нашата нация има немалко образовани, почтени и компетентни хора и професионалисти. Това е предизвикателство към всички партии в бъдеще да излъчват правителства поне на това ниво“, каза още Василев, цитиран от Dariknews.bg

„Имаше критики към мен, че не съм ново лице. Но, пък ако всички бяха непознати, щяха да кажат, че няма никой с управленски опит. Другата критика, че съм бил от НДСВ – не ме обижда и не се разграничавам от това си минало, а се гордея, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и ЕС„, изтъкна Николай Василев. И подчерта, че бил силно засегнат от твърденията, че е продукт на ДПС заради участието му в правителството на Тройната коалиция. Обясни участието си в него като „единствената възможна коалиция“ в онзи момент, гарантираща влизането на страната в евросъюза.

„Аз съм единственият човек в България, уволнил Делян Пеевски“, заяви бившият министър, припомняйки как преди 20 години е опитал да приватизира „Булгартабак“ с изцяло чужди инвестиции. „Тогава аз загубих поста си, а след мен и още двама министри също. Години по-късно БТ беше купен от знаете кого, но сега вече го няма. Така, че по тази тема моята съвест е чиста“, коментира още Николай Василев.

Той показа разработен от него проект от 68 страници, наречен „Модернизирай България“. В него са изведени 300 икономически приоритети, по който са работили и кандидатите за министри от представения от Слави Трифонов кабинет.

Сред тях са намаляване на следните данъци: данък печалба от 10 на 9%; данък върху доходите на физически лица от 10 на 9%; данък върху доходите от банкови лихви от 8 на 0%; намаляване на ДДС – единна ставка за всички сектори от 20 на 18%, но ДДС за международен туризъм само 5%.
Както и увеличение на пенсиите с 35% и рязко повишаване на заплатите на лекари, медицински работници, университетски преподаватели и учители.

„Бях готов да отстоявам десните политически ценности, за които се надявах да получа подкрепа от останалите формации. Например западна ориентация на страната, върховенство на закона, а не закон за човека на върха. Свобода за медиите, свобода за бизнеса. Привърженик съм на парламентарната република„, каза още Василев.