Нидерландия и Швейцария отварят училищата

Властите в Нидерландия и Швейцария от днес разхлабват значително ограничителните мерки, наложени за борба с разпространението на новия коронавирус (COVID-19), съобщават световните информационни агенции.

Детските градини и началните училища в Нидерландия отново отварят врати, както и библиотеките.

Детските градини ще отворят без ограничения. В началните училища всеки клас ще бъде разделен на две групи, които ще ходят на занятия в различни дни. В останалото време децата ще продължат обучението си дистанционно.

Отварят се и фризьорските и козметични салони, като те ще могат да приемат посетители само по предварителна заявка, като ще трябва да се уверят, че клиентите нямат симптоми на заболяването – кашлица, болки в гърлото или висока температура. Служителите ще трябва да носят маски и да гарантират, че клиентите са на разстояние от поне 1,5 метра.

Освен това отпада забраната за спортове като тенис и голф, при които няма пряк контакт между играчите.

В Нидерландия до момента официално регистрираните заразени са 42 826 души, от които са починали 5 459 души.

Междувременно в Швейцария днес започва вторият от общо три етапа на смекчаване на ограничителните мерки. Подновяват се занятията в средните училища, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки.

Разхлабването на мерките навсякъде ще бъде придружено от мерки за намаляване на риска от предаване на заразата. Облекчаването на ограниченията в Швейцария стана възможно благодарение на подобрената епидемиологична ситуация, след като от 26 април броят на заразените в нито един ден не е надвишил 200 души, а от 3 май – 100 души.

Общият брой на заразените достигна 30 305 души, от които са починали 1 833 души.