Нейково отбеляза 146-годишнината от избухването на Априлското въстание

Нейково отбеляза 146-годишнината от избухването на Априлското въстание  във Втори Сливенски революционен окръг. Церемонията се организира от Община Котел, кметско наместничество Нейково, НЧ „Изгрев – 1928“ и патриотите от фондация „Стоил войвода“, които проследяват пътят на четата на емблематичния войвода, с почит и преклонение към паметта на героите от селото и околните населени места.

От историческите справки се знае, че на 3 май Стоил войвода сформира чета. Тя е една от големите въстанически чети през Априлското въстание от 1876 г. и единствена в Сливенския (втори) революционен окръг. Начело на четата  е избран военен съвет в състав Иларион Драгостинов, Георги Обретенов и Георги Дражев, а сред четниците е и легендарният нейковски юнак Дели Ради. В църквата е осветено четническото знаме, а негов знаменосец е Стефан Серткостов. На 7 май четата се насочва към селата Нейково и Жеравна, които въстават и много селяни се присъединяват към нея (около 73 души). Завалява дъжд, който през нощта преминава в сняг и това  подпомага потерите тръгнали след четата. На 9 май се води бой с потеря и редовна войска близо до Раково. На 10 май Стоил войвода с 11 души четници води тежък бой с обкръжилите го потери. Вечерта се измъква от обкръжението и се насочва към село Кечидере, а от там към прохода Вратник. На 12 май в областта Сътма чешма четата е обкръжена и заловена. След неравен ръкопашен бой Стоил войвода е съсечен, главата му набучена на кол и откарана заедно с другите въстаници в Сливен. По този начин се слага край на въстанието в Сливенско.

146 години по-късно Нейково отново си спомни за славния подвиг на всички знайни и незнайни бойци, дали живота си в името на свободата и осъществили  националноосвободителното движение на България с избухването на Априлското въстание през 1876 година. Жителите и гостите на селото, точно в 20:30 часа, положиха цвета пред паметника на Дели Ради и отдадоха своята почит към делото и приноса на всички апостоли, участвали в четата на славния Стоил войвода. Те остават в българската история не като мъченици, а като герои.

Честването на годишнината продължи с музикална програма с участието на фолклорна група „Синчец“ към НЧ „Изгрев – 1928“, с. Нейково и фолклорен клуб „Лазур“, гр. Бургас, с ръководител Стоян Минев. Вечерта завърши с тържествена заря.