„Невидимата искра на Възраждането“ ще бъде представена в Библиотека „Зора“

На 21 октомври 2019 година от 17.00 часа в Библиотека „Зора” ще бъде представена новата книга на Румен Василев „Невидимата искра на Възраждането“, съобщиха от библиотеката.

Кой от царския род Шишмановци си поставя за цел да извоюва независимостта на България в края на XVIII век?
Кой в началото на XIX век изпраща двама българи да молят руския император да се погрижи за славянските си братя в Османската империя?
Какво свързва легендарния руски генерал Михаил Кутузов и Софроний Врачански?
Кой руски генерал е толкова почитан от българите в Бесарабия, че те носят ковчега му на раменете си в продължение на 300 км?
Каква е магията на Одеса и защо тя става втори център на Възраждането?
Кой е Кръстникът на българските стремежи за независимост според руските тайни служби?
Кой пали искрата и създава български читалища, като слага в печата им древен символ, свързан с тайна организация?
Защо масонските устави са сходни с тези на читалищата, създадени до 1878 година?
На кои двама българи, по време на феноменалната им обиколка из Европа, руският цар доверява, че ще започне освободителна война през 1877 г.?
Какво свързва тези исторически личности?
Всички те: Софроний и неговите внуци, Антон Йоанович, Петър Берон, Васил Априлов, Никола Пиколо, Георги Раковски, Васил Левски, Драган Цанков и още титани на Възраждането, са част от една верига на свободата, която се е простряляа през целия XIX в. в Европа и Америка.

Тази книга разказва за това и ще бъде представена пред сливенската публика от автора и от литературния критик, журналист и издател Иван Гранитски.

Румен Василев  е известен на читателите с книгите си  „Масонската ложа и братството на Левски“ , „Масонският код на българското възраждане” „Свещеният триъгълник. Българската следа в историята на оперативното масонство“ . Новата му книга  е продължение на излязлата през 2014 г. „Свобода или смърт. Светът и българите“.