Несъгласие с ускореното затваряне на въглищните централи у нас

Категорично несъгласие с решението за „ускорено затваряне на въглищните централи до 2030 г. и отвъд, но не по-късно от 2038 г.“, взето на проведеното на 5 юли 2022 г. първо заседание на Консултативния съвет във връзка с Европейската зелена сделка (КСЕЗС) изразяват от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Отвореното писмо е изпратено до председателя на 47-парламент Мирослав Иванов, до премиера в оставка Кирил Петков, до президента Румен Радев и до енергийните дружества. Според председателя на БЕМФ това е лансиране на рисков за енергийната сигурност на страната сценарий на ускорено затваряне на въглищни централи в България до 2030 г.

Това е непрофесионално и силно притеснително като се има преди, че то не съответства на разработени и приети основни политически и експертни доклади по темата, пишат от енергийната организация и цитират документи:

  1. Приетите текстове на Национален план за възстановяване и устойчивост, както и други рамкови документи.
  2. Функциите на въпросния КСЕЗС, които не му дават права за промени в документи, приети с решение на Правителството, какъвто опит се прави с предложената формулиравка на сценарии към „Пътна карта“.
  3. Планът за постепенно прекратяване на използването на въглища в България включва в съответствие с „Пътната карта“ стъпки от дейности към 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038, но тези фази се отнасят до определени ангажименти на страната на ниво ЕС, като те в никакъв случай не предвиждат затваряне на въглищните централи до 2030 г.

Определените в тези документи провизорни срокове са 2035 г. като дата, предложена от бизнеса, и 2038 г. като крайна дата, и те не трябва да се променят.

Ако има договори, да не се отлага внасянето на заявления за цените

В плановете за развитие на електрическите мрежи на ЕСО и гориво-енергийния и мощностен баланс на страната до 2040 г. не се разглежда подобен вариант, а напротив – разчита се на въглищните ТЕЦ за балансиране на системата и осигуряване на стратегически резерв от собствен източник, пишат от форума.

В никой от цитираните официални документи не се поема ангажимент за 2030 година като срок за затваряне на въглищните централи в България, поради което налагането на политическо решение за задължително разработване на такъв сценарий е лишено от основания и ще доведе до излишни социални вълнения и нестабилност във въглищните райони, категорични са от БЕМФ.

От там изтъкват, че днешните и бъдещи управляващи трябва да отчетат изключително високата необходимост, новата роля на въглищните централи в днешната нестабилна икономическа обстановка за гарантиране сигурността на доставките в страната и региона през следващите години.

Факт е, че редица страни с много „по-зелена“ енергийна политика предприемат действия за прерзглеждане на политическите си решения по отношение на въглищната енергетика, показва, че и у нас трябва да се прояви реализъм и да не се допуска изкуствено създаване на кризи с доставките на електрическа енергия, мотивират се от Форума.

От организацията питат ръководството на КСЕЗС на какво основание и по чие предложение е включен този основен сценарий в работата на комисията и какви са аргументите за това и дали има външен натиск върху България по темата.

Кое налага това „бързане“ и България де факто да се окаже най-радикалната в Европейския съюз страна по отношение на декарбонизация на енергетиката си? Съществуват ли анализи на социално-икономическите последствия и на макро-икономическата стабилност на страната при такъв сценарий“, питат от БЕМФ.

Те искат да знаят дали при вземането на решения са участвали експерти по горивно-енергийни баланси и устойчивост на енергийната система.