Неправителствени организации в Стара Загора са готови да приемат 100 украински бежанци

Снимката е илюстративна

Готовност за приемане и настаняване на 100 украински бежанци изразиха днес пет неправителствени организации в Стара Загора. Това обявиха на пресконференция организаторите на инициативата в подкрепата на бягащите от войната в Украйна – Търговско-промишлена палата – Стара Загора (ТПП-Стара Загора), Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите  в Стара Загора (СРХ- Стара Загора) и младият Творчески колектив „На улицата“, предаде БТА.

Вени Петрова, председател на СРХ-Стара Загора, обясни, че за посрещането на бежанците са осигурени частни домове и хотелска база в града. Директорът на ТПП-Стара Загора Олег Стоилов посочи, че до момента в разкритата банкова сметка има постъпили над 3 хиляди лева. Той допълни, че вече има записана и първата доброволка – Яна Глухова, която е украинка, живееща в България.

Организациите са категорични, че се обединяват за осигуряване на транспорт, посрещане, първоначално обгрижване, жилищно настаняване и осигуряване на работа на гражданите, бягащи от войната. Те допълниха, че в помогнат както на украински, така и на руски бежанци. И призоваха и старозагорските граждани да заявят солидарната си подкрепа с украинските бежанци чрез: заявяване на готовност за приемане и временно настаняване; назначаване на работа или решаване на въпроси – бежански, семейни, настаняване на деца в детски заведения и училища, и др.