Необичаен шампионат събра премиер, министър, състезатели и стотици посетители на изложение в Сливен

В Сливен се проведе необичаен шампионат, съобщиха организаторите от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Най-добрите транжори в страната премериха сили в състезанието „Майстор месар“, организирано от Асоциацията на месопреработвателите в България. Надпреварата бе част от „Дните на българското месо“, които се състояха по време на 15-то Национално животновъдно изложение, с финансовата подкрепа на МЗХГ и ДФ „Земеделие“.

В битката за националната титла се включиха 14 транжори. Те не само се надпреварваха с часовника, но бяха изправени пред предизвикателството да покажат прецизност и умения в обработката на различни видове месо: агнешко, пилешко, говеждо и свинско. Независими съдии оценяваха всеки състезател въз основа на техника и умения, изработка и цялостно завършване на продукта.

За да наблюдават най-добрите майстори на ножа и да опитат вкусните месни продукти, в шатрата дойдоха и премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева. Те бяха впечатлени от уменията, които изисква професионалната обработка на месо и състезателния дух на участниците.

Подготовката за оспорваното състезание им е коствала транжирането на стотици килограми месо на ден, в продължение на години. „Това е процес на обучение. Това е повече от обикновено нарязване на месо. Отнема време и изисква концентрация и прецизност“, каза инж. Павлина Лилова, която бе част от журито. Залогът бе още по-висок, тъй като в журито бяха Ангел Найденов, спечелил първо място по обезкостяване на говеждо месо на Световното първенство в Белфаст през 2018 г., включен в световния отбор по транжиране, както и Терънс Гилиган като почетен член.

Ето победителите в различните категории:

Агнешко месо:

1 място и златен медал: Петър Петров

2 място и сребърен медал: Христина Костадинова

3 място и бронзов медал: Николай Узунов

Говеждо месо:

1 място и златен медал: Станислав Вачев

2 място и сребърен медал: Петър  Петров

3 място и бронзов медал: Константин   Виткинов

Свинско месо:

1 място и златен медал: Петър  Петров

2 място и сребърен медал: Станислав  Вачев

3 място и бронзов медал: Христина Костадинова

Пилешко месо:

1 място и златен медал: Николай  Узунов

2 място и сребърен медал: Петя Йорданова

3 място и бронзов медал: Цветанка Младенов

На „Дните на българското месо“ с щандове се представиха малки и средни месопреработвателни фирми, с вкусни месни продукти и деликатеси: Месокомбинат Бурденис – Свиленград,  Р.А. БоБи – Горна Оряховица, Свинекомплекс Голямо Враново – с. Голямо Враново, Ников-Иван Костадинов – Сливен, Кооперация Мегакол – Нова Загора и Новалиа – София.

Ученици от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен приготвяха кулинарни продукти на тема „Сините камъни“ в конкурса „Да сготвим заедно“. Бяха отличени:

  • „Царски орел“ в природен парк „Сините камъни“, изработен от екип Деси Стоянова и Десислава Георгиева от 12в клас, с ръководител г-жа Узунова;
  • „Горска приказка“, изработен от екип Катя Радулова, 12 в клас и Златка Иванова, 12д клас, с ръководител г-жа Петрова;
  • „Халката“ в природен парк „Сините камъни“, изработен от екип Станимира Митева и Светослав Панайотов – 11б клас, с ръководител г-н Маринов.

Ученици от 4-ти клас на училище „Васил Левски“, Сливен се забавляваха с игри и създаваха красиви и вкусни сандвичи в Кулинарното шоу „Детска фантазия“, и се прибраха с пълни ранички с вкуснотии от изложението.