Недостиг на медици, студенти влизат в битката с коронавируса

„Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а някои са и в реанимация. Имаме нужда от помощ. Виждаме решението в активното участие на лекарите от доболничната помощ. Медиците в болниците работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата – за всички нас. Ще проведем срещи с ректорите на медицинските университети и да обсъдим възможността студентите шести курс да помагат и това да им се признава за стаж“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти за развитието на пандемията.

„Ще настоявам кметовете в общините, в които има сериозен недостиг на медицински специалисти, да организират срещи и да се осигури помощ от страна на медиците от доболничната помощ“, каза още министърът.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че България е на 9-о място по смъртност на пациенти с COVID-19 в Европейския съюз и на 22-ро – по заболеваемост. През изминалото денонощие у нас беше регистриран рекорден брой починали с коронавирус – 29.

„Не може да се каже, че има териториална закономерност в разпространението на вируса. При хоспитализираните няма особена промяна. Процентът на хората с положителни проби, нуждаещи се от лечение е идентичен с този от миналата седмица“, допълни доц. Кунчев.

Той подчерта, че има тенденция за намаляване възрастта на заразените.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев коментира и спекулациите, свързани с големия брой направени PCR тестове в последните дни.

„Правим повече тестове от някои балкански държави, но доста по-малко от развитите страни на Запад. Хора, които никога не са правили лабораторна диагностика, имат голяма трибуна и повтарят някои неща. Когато трябва да се потвърди диагнозата, това се прави в референтна лаборатория. Така е по стандарт. Повечето закони и нормативни актове в тази връзка са от преди коронавируса”, поясни специалистът.

„Някой седнал да ми изчислява могат ли да се направят толкова тестове, защото един тест отнемал десет минути. Тестът изисква приемане на материалите, екстракция. Обикновено работим с 350 – 400 проби. Стигали сме и до 600”, добави професорът.

Според него онова, което в момента би могло да облекчи здравната система, е извършването на бързи антигенни тестове, за които се взима проба от носоглъдката или гърлото. Те са на цена до 20 лева. Ако дадат положителен резултат, това означавало, че изследваният може да заразява.

„Тези тестове са по-подходящи за училища и джипита, детски градини и при Бърза помощ“, подчерта проф. Кантарджиев.