Небрандирани автомобили на полицията следят за нарушения на пешеходни пътеки в първия учебен ден

На територията на ОДМВР-Сливен са в ход специализирани операции „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ и „Пешеходци в безопосност”

В днешния ден е осигурено засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения в областта за осигуряване добър обществен ред и безопасност при движение на пешеходците.

От началото на месец септември служители на Териториална полиция към ОДМВР-Сливен са извършили проверки на пътните знаци, маркировката, осветлението, предпазните ограждения и обезопасеността на входовете на всички учебни сгради в областта. Констатирани са нередности във връзка с пешеходни пътеки, които не са достатъчно видими за участниците в движението, липса на пътни знаци и маркировка, необходимост от изграждане на изкуствени неравности и поставяне на предпазни ограждения пред входовете на детски градини и училища, които да отвеждат пешеходците към местата за пресичане и да не позволяват директното излизане на пътното платно. За констатираното са изготвени предписания към съответните общини.

От 14 септември по разпореждане на Главна дирекция „Национална полиция” в ОДМВР-Сливен и в цялата страна е в ход операция „Пешеходци в безопасност”. Екипи на ОДМВР-Сливен следят за отдаване на предимство на пешеходни пътеки, неправилно паркиране върху или в близост до пешеходните пътеки, като и правилното поведение на пешеходците. Извършва се контрол на най-натоварените пътни участъци в общинските центрове на областта. С цел установяване на водачи, които не отдават предимство на пешеходци ръководството на отдел „Охранителна полиция” в ОДМВР-Сливен е въвело различен подход при констатиране на нарушенията. Практиката показва, че при наличие на полицейски автомобил в близост до пътеките, водачите спазват правилата, затова контролът се осъществява от небрандирани автомобили , като нарушенията се заснемат с камера. През вчерашния ден с небрандиран автомобил, само в рамките на един час,  полицейски екипи са заснели 19 нарушения на две пешеходни пътеки в град Сливен- на бул. „Хаджи Димитър” към МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”/13 нарушения/ и на ул. Ген. Скобелев пред хотел Сливен /6 нарушения/. Нарушителите ще бъдат санкционирани. Глобата  е в размерна 100 лева и отнемане на 8 контролни точки.

Днес контролът е предимно в районите на учебните заведения за предимство на пешеходци и неправилно паркиране, което може да затрудни придвижването на децата. Само за половин час днес са съставени над 10 фиша за неправилно паркиране в района на детска градина в сливенския квартал „Дружба”.

В първия учебен ден и  през цялата учебна година полицейски екипи ще  извършват проверки в заведения за спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия.

През учебната година са  планирани беседи по пътна безопасност с най-малките в детските градини и такива в по-горните класове, съобразени с възрастта и материалната база на училищата.