Не сме подготвени за следваща пандемия, предупреждава Бил Гейтс

Снимка: БГНЕС

Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс предупреждава, че светът трябва да се подготви за нови пандемии. Пандемиите са част от новата нормалност, „по същия начин, по който са земетресенията, ураганите торнадо и климатичните промени,“ казва Гейтс в интервю за германския всекидневник „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ).

„Не сме подготвени“

65-годишният мултимилиардер смята, че човечеството трябва добре да научи сегашния урок, който гласи: „Не сме подготвени за следващата пандемия“. Според него, една следваща пандемия може да се окаже десет пъти по-опасна от сегашната. В същото време Бил Гейтс приветства научните постижения в разработването на ваксини: „Това е истинско чудо. Ако пандемията беше избухнала преди 5 години, светът никога нямаше да успее толкова бързо да разработи ваксини.“

В този контекст Гейтс предупреждава за опасността от национален егоизъм при разпределянето на ваксините и призовава държавните и правителствените ръководители да се погрижат за справедлив достъп до препаратите. В борбата срещу пандемията нито една страна не може да се справи сама, уверен е той.

„Краят на пандемията ще дойде“

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда днес публикуваха статия и в платформата Xing, в която изразяват надежди за скорошно справяне с пандемията. „В момента от Ковид-19 боледуват толкова много хора, че е трудно да си представим края на пандемията, но той ще дойде,“ пишат филантропите.

Те изрично хвалят Германия за борбата ѝ срещу коронавируса: „Без дългогодишния ангажимент на Германия в Световната здравна организация (СЗО) и в други важни партньорства (…), светът би имал по-малко сили да се справи с Ковид-19, отколкото има сега,“ твърдят те.

„Фалшивите информации удължават пандемията“

На въпрос на ЗЦ за конспиративните теории, свързани с коронавируса и конкретно с неговата личност, Бил Гейтс отговаря така: „Голямо предизвикателство е, когато хората търсят прости решения. Те се питат дали пък зад тази пандемия не се крие някой. Лошо е, когато лъжливи информации възпират хората да се ваксинират. Защото това удължава времетраенето на пандемията.“ Според Бил Гейтс, борбата срещу Ковид-19 е грандиозно историческо усилие.

В интервюто за вестника Гейтс казва още, че се е ваксинирал миналата седмица с първата доза. „Аз съм на 65 години и попадам в групата, която вече има право. Ваксинирах се веднага, щом ми дойде редът,“ обяснява предприемачът-филантроп.