Не лансирам идея за гласуване в два дни, категоричен е Радев

Основната цел на тези консултации е българските граждани да се убедят, че държавните власти търсят най-добрите решения. Това заяви президентът Румен Радев на поредния кръг разговори за безопасни и честни избори.

Целта е хората да имат доверие, че ще се проведат безопасни за здравето избори, да се гарантира надеждност на машинното гласуване, както е по закон. Към него постъпвали предложения за избори в два дни, но той не ги предлага, поясни държавният глава. Президентът не лансира такава идея, повтори Румен Радев. Стои и въпросът дали да има по-дълъг ден за гласуването и дали да не се осигурят зелени коридори за възрастни хора.

Държавният глава иска да се гарантира здравето и на членовете на секционните избирателни комисии. Те трябва да имат ясни инструкции и предпазни средства. Също така на всеки гласуващ да се гарантира някакъв комплект от предпазни средства. Румен Радев иска решение и как ще гласуват карантинираните. Той настоява да разбере нужни ли са законови промени, за да могат и те да гласуват с мобилни урни. Още един въпрос се поставя и това е за гласуване по пощата на българите зад граница.

С всяка промяна на закона се увеличават задълженията на ЦИК, както изтъкна президентът Радев.

Председателят на ЦИК Александър Андреев посочи, че през тази година ни очакват значими избори. Най-важното, което предстои пред всички нас, е общественото доверие в обществения процес, изтъкна той.

ЦИК е отговорна, по думите му, да гарантира конституционните права за гласуване на българските граждани. Да запазим и да утвърдим доверието в изборния процес, настоя Андреев. Това доверие изисквало ясни послания към обществото, включително и ясни правила към карантинираните как ще гласуват. Разнопосочните послания към обществото объркват всички, по мнението му. В тази тежка пандемия, Андреев също смята, че трябва да се гарантира здравето на членовете на СИК и РИК, както и на избирателите. Според него политическите сили трябва да погледнат сериозно на тези консултации.