Не държавата, а обществото може да се провали с ваксинацията, смята Кунчев

Снимка: БГНЕС

Ваксинационният план не е пред провал и ако има провал, то той няма да е на държавата, а на обществото.

Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в студиото на БТВ. По думите му ваксинациите вървят добре, а количествата ваксини се увеличават. Кунчев призна, че реално в момента няма избор на ваксина, в някакъв момент това ще се промени. Той не пожела да коментира отделните ваксини, подчертавайки че всички ваксини са безопасни и това е удостоверено от Европейската агенция по лекарствата.

Ето фактите от Ангел Кунчев, както той каза „без емоции“ – има разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на „АстраЗенека“ е подходяща за хора над 18 години. Липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна.

Ваксините са доброволни и безплатни, това го заявихме в началото и това няма да се промени, увери Кунчев, но обясни, че колебанието между една или друга ваксина и изчакването на точно определена ваксина ще затормози и забави ваксинационния процес.

Здравният инспектор не очаква да успеят да обърнат нагласите спрямо ваксинирането. „Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните“, каза той.

Освен засегнати от пандемията се оказахме засегнати и от инфодемията, която пълни главите на хората с лъжи и глупости. Какво ли не е прочел Ангел Кунчев, а пък вчера бил влязъл в книжарница и видял, че на челно място се предлага книга за ваксините и смъртността, която са причинили. „Не знам до къде ще стигне обществото с такива „истини“, коментира Кунчев.

Има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса. „Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга и затруднява хората и ги кара да мислят“, каза Кунчев с ирония. Той призна обаче и че е нормално хората да са уморени вече както от информацията и статистиката, която ни залива, така и от ограничителните мерки.