Най-важната задача за Кирил Петков: Бърза смяна на Гешев и Цацаров

Снимка: Standartnews.com

Бързата смяна на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще бъде първата и най-важна задача пред новото правителство, ако бъде постигнато коалиционно споразумение за съставянето му. Това обяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в първата си публична изява, откакто стана ясно, че партията му печели парламентарните избори.

„Трябва да имаме прокуратура, която да работи напълно независимо. Искам главният прокурор да бъде сменен и прокуратура, която да работи по най-добрия начин. Докато нямаме работеща главна прокуратура, не можем да хванем нито един крадец. Една първа стъпка би била КПКОНПИ да заработи като една истинска антикорупционна структура. Сотир Цацаров не трябва да я оглавява. Ще видим как да направим координацията между ДАНС и КПКОНПИ. Те имат огромни правомощия, но без разследващо звено“, каза Петков пред „Нова телевизия“, цитиран от „СЕГА“

Той разкри, че вече се е чул с лидерите на трите партии, които вижда като свои съмишленици за реализиране на кабинет. И добави, че има желание преговорите за излъчване на номинации за министри да започнат час по-скоро – ако е възможно, още днес.

„Смятаме още днес да влезем в разговори с другите лидери. Искаме да направим един нов процес. Мисля, че има много неща, които ни обединяват, много общи теми. Искаме да направим работни групи и те да не бъдат ние с една партия или с друга, а всички партии, с които смятаме, че можем да работим заедно, на едно място. Всички тези хора са разумни, с някои от тях вече се поздравихме. Чух се с Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави Трифонов – аз се обадих, за да докажа, че тръгваме с намерение за обща работа. Имах много къс и конструктивен разговор с всеки от тези лидери“, разкри Петков.

Той потвърди, че именно той ще бъде предложението на ПП за министър-председател, а Асен Василев ще бъде кандидатът за финансов министър. Но добави, че партията му е отворена за диалог и по тази тема.

„Нашите предложения ще бъдат точно тези – аз да съм премиер, а Асен Василев – финансов министър – каза Петков. – Но ако някой ни убеди, че има по-подходящи от нас, бихме се вслушали. Ние няма да влизаме с ултиматуми, трябва да има консенсус за постигане на общите цели, които сме поставили на масата. Разговорите ще бъдат не на база кое министерство на кого, а процес, който ще сплоти отборите от самото начало. Да има ясни политики и да видим експертите, които ще работят по тях. Всички партии в коалицията да си изкарат техните хора и специалисти, преди да формираме ясно коалицията. Така че всеки да отиде с ясното убеждение защо гласува за тази коалиция. Българският народ да чуе открито, за да се увери, че няма задкулисни сделки. Ние имаме обща цел и тя е национална.“

Въпреки че не пожела да назове други конкретни имена за потенциални бъдещи министри, Петков даде недвусмислено да се разбере, че харесва работата на настоящия вътрешен министър.

„Аз лично много харесвам Бойко Рашков, но сега не искам да влизаме с имена. Искаме човек, който е независим. Човек, който защитава интереса на всеки. Човек, на когото няма някой да му вдигне телефона и да му каже какво да направи – подчерта лидерът на ПП. – Искаме лустрация на крадците. Не казвам всички в ГЕРБ, а всеки, който е ползвал обществени средства за лична облага. Не трябва да има човек в България, който да използва неправомерно публични средства.“