Най-пострадали са лозовите масиви след бурята в Бургаско

БНР-Бургас

Продължава разчистването на паднали дървета и клони след бурята в събота в Бургас и Поморие. Частичното бедствена положение в Поморие ще остане, докато се опишат и остойностят всички нанесени щети.

Най-пострадали са лозовите масиви. Засегнати са над 1500 декара и е унищожена продукция от над един милион тона. Днес три комисии от Областната служба земеделие и гори ще описват състоянието на лозята.

Ситуацията е много тежка, каза един от засегнатите лозари Младен Върбанов: „За съжаление червените сортове масово са поразени. Някои по-късни бели сортове като Юни блан и Димят основно. Загубите са големи, лошото е, че ураганният вятър събори телените конструкции и се налага да се увеличат разходите за възстановяването им“.

Всички пострадали стопани трябва да подадат заявления за нанесените щети, заяви областният управител на Бургас Мария Нейкова:

„Пострадалите стопани следва максимално бързо да подадат заявления пред областната служба „Земеделие и гори“. В община Поморие е организирана приемна в общината, за да улесни хората. С разпореждане на министър Гечев няколко междуведомствени комисия започват да обхождат пораженията на стопаните за да може да се установят щетите. Те са огромни, за съжаление, липсват лозови масиви“.

БНР-Бургас