Най-добрите състезатели по крикет на маса получиха мартеници

Областната администрация в Сливен честити Баба Марта на децата и пълнолетните младежи и възрастни в двата социални центъра в Сливен – за деца и за младежи и възрастни над 18 години, които носят името на Свети Стилиян Детепазител. Зам. областният управител Пепа Генчева подари мартеници на всички от името на областния управител Веселин Вълчев и служителите.  Директорката на двете институции Величка Авджиева съобщи, че сливенските деца са най-добрите състезатели по крикет на маса. Те имат отлична репутация на националните турнири по този спорт, адаптиран към специфичното им развитие. Седемте златни купи и множество медали са подредени в малкото фоайе на входа.

Дневният център за деца с увреждания е открит и осветен от Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий на 26 октомври 1996 година.  Потребители са 30 деца с двигателни, зрителни, ментални и множествени увреждания. Със същия капацитет е и Дневният център за палнолетни лица с увреждания, който започва работа две години по-късно. Комплексът е общинска социална услуга, финансирана като държавна делегирана дейност и е един от първите, разкрити в страната.  Отлично подготвен екип от психолози, социални работници, педагози, логопед, лехабилитатори, медицинска сестра и администрация се грижи за потребителите и развива уменията им в приятелска и близка до реалната среда. Социалната услуга е от голяма помощ за родителите, защото им дава възможност да се реализират професионално и да получат подкрепа в отглеждането на децата им.

Най-малкото дете в комплекса е на 3 години, а най-възрастният потребител – на 57 години.  Създадени са всички модерни условия и удобства за занимания и рехабилитация на ползвателите. Текучество на персонала няма. Екипът влага специални старания за социализацията на децата и пълнолетните лица, включително и с организирането на екскурзии.