НАТО праща допълнителни сили на източния си фланг

НАТО засилва военното си присъствие по източния фланг на Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в четвъртък след извънредно заседание на посланиците на страните от алианса.

Той изрази увереност, че Москва няма да атакува член на НАТО, защото знае, че това е най-силният Алианс в историята. А атаката срещу един член на пакта би означавала атака срещу всички тях.

В отговор на въпрос на пресконференция Столтенберг уточни, че НАТО няма и не възнамерява да изпраща сили в Украйна. По неговите думи днес не е обсъждано искането на Украйна за затваряне на Босфора за руски кораби.

Столтенберг коментира още, че Русия използва сила, за да пренапише историята и да отклони Украйна от мирния ѝ път.

„Това е дълго планирано, умишлено нападение. Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност”, коментира още Столтенберг, цитиран NOVA.

В изминалите дни той многократно призова Москва да прекрати атаката и да избере пътя на дипломацията. А днес отбеляза, че, за съжаление, това не се е случило и Русия е затръшнала вратата пред подобен род разговори.

„Мирът не може да се приема за даденост. Свободата и демокрацията са оспорвани от тоталитарните режими. Но ние трябва да реагираме с решимост и още по-голямо единство. Ние сме Алианс от 30 демокрации, които действат като една в защита на ценностите си”, подчерта генералният секретар на НАТО.

Според него „Русия ще плати скъпо за безразсъдната инвазия срещу Украйна“. Столтенберг поздрави украинските военни за тяхната смелост.