НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ за Украйна, каза адмирал Роб Бауер

НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ за Украйна. Това каза днес на полигона „Ново село“ председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в отговор на журналистически въпрос.

Той посочи, че това е суверенно решение на всяка държава и се взима от правителството. „Украйна е пределно ясна в това, което иска, добави той. Помощта, която иска не е само военна. Много важна е комплексната помощ, която се осигурява от всички съюзници, както и държави извън Алианса“.

По темата за военната помощ началникът на отбраната на България адмирал Емил Ефтимов коментира, че ако се вземе политическо решение за оказване на такъв тип помощ, то ще бъде изпълнено така, че да не се нарушава боеспособността на българската армия. По думите му, тя трябва да бъде в такова състояние, че България да не се окаже в положение да иска помощ.

Днес военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада и военнослужещи от Втори кавалерийски полк на американската армия демонстрираха способности по унищожаване на противостоящите сили и възстановяване целостта на отбраната.

Денят за демонстриране на способности се състоя в рамките на провежданата съвместна подготовка по усилване на бдителността и отбранителния потенциал на югоизточния фланг на НАТО. Проявата включи динамичен и статичен показ на въоръжение и техника, използвани от военнослужещите. В рамките на проявата бригаден генерал Станимир Христов – командир на Втора механизирана бригада, приветства гостите, беше изнесен и брифинг относно планирането и провеждането на съвместната подготовка, от командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Велин Кехайов и от подполковник Бенджамин Наги – командир на батальон от състава на Втори кавалерийски полк.

Гости на събитието бяха адмирал Роб Бауер – председател на Военния комитет на НАТО, съпровождан от адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната на Република България и неговият военен представител във военния комитет на НАТО вицеадмирал Митко Петев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и др.

Източник: БТА-Сливен