Наталия Хаджикостова: Децата усещат осезаемо кризите, но балетът ги лекува!

На 8 март Ви представяме една нежна и силна дама, която създава красота и хармония, работи с децата на Сливен и успява да създава таланти и  изкуство, въпреки трудните времена – балерината НАТАЛИЯ ХАДЖИКОСТОВА.

В края на пълния с мрачни новини феврурари, възпитаниците на Сливенската Балетна школа „Адажио“ отново се представиха успешно на Националният фестивал на изкуствата – София 2022 г. На 28 феврурари те се завърнаха с медали и отличия от Националният фестивал на изкуствата – София 2022 г.. Ето какво още ни разказа Наталия Хаджикостова.

– Каква част от възпитаниците Ви продължават по пътя на професионалния балет?

– Балетна школа „Адажио“ съществува вече 10 години. Успехите на моите възпитаници се дължат на отдадеността, дисциплината и мечтата на тези деца да танцуват. Аз само съчетавам енергията и физическите им възможности за постигане на отлични резултати. В школата всяко едно от децата се отличава с неговите качества, но много малка част от тях ще продължат професионално да се занимават с това изкуство. Миналата година, една от моите балерини – Айчин Билбашар, беше приета в „Националното училище за танцово изкуство“ с класически балет. Тя беше една от първите класирали се от общо 30 деца приети от цяла България.

– Вие работите с деца в Сливен, в Стара Загора, в Ямбол, усещат ли те големите кризи, в които живеят възрастните днес?

– Децата усещат по-осезаемо кризите, в които живеят възрастните днес. Понасят мълчаливо ограниченията, които им се налагат, свързани с присъствие в училище, социални контакти, както и репетициите в балетната зала. Това ги уврежда физически, но най-вече  психически. Но забелязах, че балетът лекува травми. Когато танцуват, те променят вътрешния си свят, виждам ги усмихнати, уверени и без страхове.

– Кога започнахте самата Вие да се занимавате с балет? 

Занимавам се с класически балет от пет годишна възраст. Като всички деца и аз започнах в балетна школа в родния си град. В четвърти клас бях приета в „Националното училище за танцово изкуство“ – гр. София. Лишенията ми от родители и самият балет ми даде повече отколкото ми отне. След това завърших балетна педагогика, 10 години танцувах, като балерина в Държавна опера – Стара Загора, а последните 10 години се отдадох на моята балетна школа „Адажио“. В момента преподавам класически балет в Ямбол, Стара Загора и Сливен. Зад красотата на това изкуство стоят: болката, умората и стресът, но  когато видя крайния резултат се чувствам удовлетворена и разбирам, че всичко си е струвало.

– Трудно ли е да поддържате балетна школа – на сцената всичко изглежда леко и красиво, но зад кулисите освен много труд има и много разходи. Как се справяте?

– Искам да изкажа специални благодарности на г-жа Галя Георгиева, Секретар на читалище „Зора“, която прави дори и невъзможното, за да ни осигури необходимите условия и средства.
От няколко години, успешно си партнираме с балетна школа „Па Де Кре“ – гр. Стара Загора, защото взаимното доверие и уважение ни помагат да популяризираме балетното изкуство и все повече деца да откриват в балета своя път и развитие.
В края на месеца април,  ще бъде представен авторски спектакъл „Палци по ноти“, който ще може да видите на сцените в Сливен, Стара Загора и Ямбол.

Вижте още снимки

Снимки: Личен архив Наталия Хаджикостова и Балетна школа „Адажио“