Наситена програма на втория ден на Националния фестивал на детската книга

Вторият ден на XXV Национален фестивал на детската книга, 11 май /четвъртък/, отново е наситен с интересни прояви.

Ще се проведат осем премиери на нови детски книги, литературeн маратон по училища с писатели и издателства – гости на Фестивала, майсторски клас по творческо писане с модератор Марин Трошанов, майсторски клас „Изкуството на детската илюстрация – към новите му изразни възможности. Иновации и тенденции“ с модератори: П. Станимиров, Б. Стоилов, Н. Ангелова, М. Бочева, спектакъл „Момче и вятър“ по мотиви от български народни приказки на ДКТ -гр. Бургас, карнавално шествие, тържествен концерт и връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2023г. в различните категории.

От 9:00ч., във фоайето на ДТ ”Ст. Киров”, ще бъде представена книгата „Юху-буху-измислячус“ на Петя Кокудева. /ИК „Жанет – 45“/

Петя Кокудева е родена на 17.09.1982г. в гр. Смолян. Завършила е Журналистика и  Творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като репортер във вестник „168 часа“ и Дарик радио, като съавтор на предаване в радио НЕТ и сценарист за куклен театър. Понастоящем е копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите й са в сферата на детската литература – занимава се с драматургия за куклен театър и води „Рубрика за децата и въображенията“ – „Граматика на фантазията“.

Aвтор е на стихосбирката „Лулу“(2011), с която печели Специалната награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“(2012), “Поздрави от синята палатка“ (2019)  и на книгите за деца: „Малки същества” (2014), „Питанки”(2016), “Лупо и Тумба”.Ч.1.и2(2018) и „Юху-Буху-Измислячус!“(2022).

Носител е на Националната награда „Константин Константинов“ – за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор“ (2017).

 От 9:00ч. в ДПП „Сините камъни“-зала „Божур“ ще се състои премиерата на книгата „Дивите животни от града Ч.2.“ на Елена Павлова /Издателство „Българска илюстрация“/.

Елена Павлова e родена през 1974г. в гр. Варна. Завършила е Компютърни технологии. Работила е в издателство „Мега”. В момента е писател на свободна практика  /на научна фантастика, хорър, фентъзи, книги-игри/ и преводач.

Под псевдонимите: Лени Кинг, Ким Нюмън, Върджил Дриймънд, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел е издала над 25 книги-игри, както няколко романа. Нейни творби са включени в различни сборници за фентъзи и фантастика.

Съвместно с художника Петър Станимиров създават четирилогия на фентъзи-приказката от поредицата „Пръстенът на нибелунга”/ „Рейнско злато” (2014), „Валкирия” (2015), „Зигфрид” (2016) и „Залезът на боговете” (2017)/ по либретото на едноименната опера.

Автор е на книгите за деца и юноши „Камен и пиратите от 5г”, „Приключение в Долната земя: Коледари срещу хали“(2019), „Асен и пътешествениците в 100 Българии“ (2020), „Катакомби и сдухотия“(2021), Дивите животни от града Ч.1-2.“(2022).

Освен като автор, Е. Павлова е позната и като преводач, основно в областта на фантастиката и фентъзито.

Носител е на над 20 литературни награди за къса проза, фантастика и фентъзи и на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор” за 2019г.

 

Деца от ДГ “Божур“ – филиал и XII ОУ “Елисавета Багряна“ ще се срещнат с писателката Цвета Брестничка. Ще бъдат представени книгите „Истории с крачета“ и „Меченцето Оги разглежда света“.

Цвета Брестничка е родена през 1963г. в гр. Чирпан. Завършва Руска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Живее и работи в София. Председател е на Асоциация “Родители”. Един от учредителите на „Пълна къща“ – Клуб на многодетните родители към Асоциация „Родители“.

Автор е на една поетичната книга, на книгите за  пътешествия: „Богове, маймуни, хора“/2013/, „Пътешествие надолу с главата“/2014/ и „В къщата на Пау Ама“/2019/ и на 14 книги с приказки в стихове за деца. През 2022г. издателство „ФЮТ“ издава детските й книги „Приказка за малката лопатка“/2022/, “Истории с крачета“/2022/ и “Меченцето Оги разглежда света“/2022/.

Носител е на награда „Перото“ в категория „Детска литература“ за книгата “Небивалици с буквите от А до Я“ (Издателство „Фют“, 2020г.).

Един от акцентите в програмата е премиерата от 10.00ч., в Камерна зала на ДТ ”Стефан Киров“, на  книгата „Все тази Киткат“ на унгарския писател Карой Мехеш. Проект на ИК „Хермес“ и НФДК – Сливен.

Карой Мехеш е роден на 20 февруари 1965г. в гр. Печ, Унгария. Завършва основно училище в Печ, Гьор и Бенедиктинската гимназия в Панонхалма / 1979-1983 г./. Завършва естетика в университета „Янус Панониус“. През 1989г. е стипендиант в Университета на Индиана в Пенсилвания (САЩ).  От 1991г. работи като журналист. От 1983г. и до днес негови стихове, разкази, преводи и литературна критика са публикувани в много литературни издания(Műhely, Jelenkor, Kortárs, Hitel, Holmi, Forrás, Árgus, Eletünk, Alföld, Pompeji, Somogy, Új Forrás, Elet és Irodalom, Múlt ét Jövő, Vigilia, Nappali Хаз, Парнас). Автор е на книги с поезия и проза за възрастни. Книгата „Все тази Киткат“ е първата му детска книга.

Карой Мехеш е и един от най-известните унгарски експерти по състезания от Формула 1, а също така е редовен сътрудник на няколко автомобилни списания. През 1996г. получава стипендията Zsigmond Móricz и наградата Radnóti. Основател на Pécs „Writer in Residence“ (2007–2010), след това куратор на Pécs Íróprogram (2011).

 От 10:00 ч. в ДПП „Сините камъни“-зала „Божур“ ще се състои премиерата на книгата „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания” на Иван Раденков. /ИК “Ентусиаст“/

Иван Раденков е роден през 1976г. Завършил е магистратура по бизнес администрация в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работи като мениджър „Човешки ресурси”. Свири и композира детска музика с групата си „Тролите”.

Автор е на детските книги: „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” (2012), „Унки пътешества в Космоса” (2013) и „Унки и великаните” (2015) от поредицата „Книги за татковци”; на „Изчезналото слънце” (2014) и „Пътешествие до края на света” (2015) от поредицата „Истории от големия двор”, на книгата – мюзикъл „Котаракът Франт и загадъчният остров“ (2018) и на „Вкусът на приключенията. 10 истории за лакомници” (2019), „Велосипедисти край езерото Папийон” (2020). През 2021г. излиза книгата му „Фалшив речник на смешните фрази”. Най-новата му книга е „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания”(2023г.) /ИК “Ентусиаст“/.

Носител е на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор” /2021/ и наградата на детското жури за най-добър автор и книга, връчени в рамките на XXIII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021.

От 11:00ч. в Камерна зала на ДТ ”Стефан Киров” ще се състои премиерата на сборника „Искааам. Истории на пораснали деца“ с разкази на носителите на Националната награда „Константин Константинов“ в категории „За цялостен принос“ и „Автор“ за периода 2005-2022г. и с илюстрации на художниците, отличени с наградата в категория „илюстратор“.

Изданието е посветено на 25-годишния юбилей на Националния фестивал на детската книга и на двадесетгодишнината от учредяването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване. Наградата е учредена през 2004г. от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен, Министерството на културата, Национален център за книгата към МК и Община Сливен и се връчва ежегодно, в дните на фестивала, в четири категории. Нейни носители са най-ярките представители на съвременната българска детска литература, както и едни от най-обичаните млади автори и илюстратори, които с творчеството си определят нейния облик в новия век.

Сборникът „Искааам” е събрал 22 къде весели, къде трагикомични случки от детството, разказани от писателите Георги Константинов, Катя Воденичарова, Леда Милева, Марко Ганчев, Кина Къдрева, Лиляна Стефанова, Панчо Панчев, Виктор Самуилов, Ангелина Жекова, Божана Апостолова, Петя Александрова, Юлия Спиридонова-Юлка, Весела Фламбурари, Анета Дучева Ферман, Никола Райков, Румен Иванчев, Петя Кокудева, Асен Сираков, Елена Павлова, Марин Трошанов, Иван Раденков, Милен Хальов – автори, удостоени с Националната награда „Константин Константинов”, връчвана в рамките на Националния фестивал на детската книга, в категориите „за цялостен принос” и „автор”.

Щастливо детство не означава непременно охолен живот, в който всичките ти прищевки са задоволени. Част от включените в сборника автори не са имали детство, изпълнено с материално благополучие. Но са имали мечти, в малките им сърца е горяла жаждата за приключения, копнежът по вълшебни светове, любопитството към околния природен свят, дори и към най-малката тревичка, неосъзнатият стремеж към творчество. И в своите пленителни, забавни, безхитростни истории,  написани специално за сборника „Искааам!”, те с днешната си мъдрост отправят именно това послание.

Автор на оригиналната идея и съставител на книгата е д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ “Сава Доброплодни“ – Сливен и организатор на фестивала. Особено важен е самият замисъл за сборник с подобни разкази /такъв до момента не е излизал в България/ – едно уникално като идея и великолепно, и в съдържателно, и в полиграфическо отношение издание.

Трябва да се отбележи и „визуалната” страна на сборника. Своя талантлив дял в него имат изявените художници: Ралица Мануилова, Петър Станимиров, Костадин Костадинов, Силвия Калоянова, Мая Бочева, Виктор Паунов, Невена Ангелова – носители на Националната награда „Константин Константинов” в категория „илюстратор”, наложили се и като едни от най-добрите майстори – илюстратори на детска литература. Те са предложили талантлива интерпретация на литературните текстове – всеки в характерния си, разпознаваем художествен маниер. Илюстрирали са ги буквално, но и метафорично, жизнерадостно вписвайки в тях своето усещане за красивия свят на детството. Безспорен е приносът на Петър Станимиров и Борис Стоилов за цялостното художествено оформление на сборника. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

От 12:00ч. в камерна зала на ДТ „Ст. Киров” ще се състои премиера на романа „В мен” на Милен Хальов. / 2022г./.

Милен Хальов е роден в гр. Русе през 1988г. Завършва Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов” – Русе и специалност „Анимационна режисура” в НАТФИЗ. Дипломният му филм „Трафик” е представен на множество фестивали у нас и в чужбина. Преподавал е „Анимационно кино” в частен Софийски колеж и „Рисуване” в най-старото столично училище – 127 СУ „Иван Н. Денкоглу”. От 2016г. преподава в частно училище.

Вдъхновен от учениците и своето детство, през 2019г. издава дебютния си роман „Кало Змея”. През 2020г. излиза неговото продължение „Кало Змея 2: Чудовища като мен”, а през 2021г. е издадена третата част от поредицата –  „Кало Змея 3. Герои от кал”. Най-новата му книга е романът „В мен“ издадена в края на 2022г.

Носител е на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор” /2022/ и наградата на детското жури за най-добър автор и книга /2020/.

От 13:00ч. във фоайето на Драматичен театър „Ст. Киров” ще бъде представена книгата „Приказно пътешествие“ на Иво Сиромахов. /ИК „Сиела“, 2022г./

Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971г. в гр. София. През 1990г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а през 1996г. се дипломира в НАТФИЗ, специалност „Театрална режисура”. Работил е като режисьор в Малък градски театър „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 2000г. е отговорен сценарист в предаването „Шоуто на Слави“, където се изявява и като водещ и актьор. През 2013г. участва като актьор в комедийното импровизационно шоу на BTV „Младост 5“.    Пише книги и пиеси за възрастни.

Автор е и на книгите за деца: „Малки приказки”/2016/ и „Приказки от планината”/2018/, „12 принцеси“/2020/ и „Приказно пътешествие“/2022/.

Носител е на Наградата за дебют в областта на изкуствата“ (1995), Наградата за най-продавана книга „Цветето на Хеликон“ (2014), Наградата на Народна библиотека „Иван Вазов“ (Пловдив) – „Любим автор на Пловдив“ (2014г.) и Наградата „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство (2021г.).

През втория фестивален ден от 9:00ч., отново в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, ще се проведе майсторски клас по творческо писане /проза/ „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов. В интересното и провокативно занимание ще се включат над 20 деца и юноши отличени с призови места в Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало”.

От 9:30ч. в компютърната зала на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ ще се проведе майсторски клас „Изкуството на детската илюстрация – към новите му изразни възможности. Иновации и тенденции” за студенти от НХА и ученици от Националната гимназия по изобразително изкуство-Сливен, с модератори: Петър Станимиров, Борис Стоилов, Невена Ангелова и Мая Бочева. Провеждането на демонстрациите и обучението става със съдействието на фирма ADСOM.

От 11.30ч. на Открита сцена /бул. „Цар Освободител” №1/ ще започне спектакълът „Момче и вятър“ по мотиви от български народни приказки на ДКТ -гр. Бургас.

По традиция, от 16:00ч., по бул. ”Цар Освободител”, от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“, ще премине пъстро карнавално шествие. В цветното дефиле ще се включат ученически гвардейски отряд, мажоретни състави и много ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален костюм. Награждаването ще се състои на откритата сцена на фестивала. Водещ на събитието ще бъде актьорът Ангел Попов.

 От 17:30ч. в голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе Официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2023г. в отделните категории и тържествен концерт- посветен на XXV НФДК. Водещи на събитието ще бъдат  актьорите Елена Петрова и Симеон Владов. В концерта ще се включат млади певци, танцьори и музиканти носители на призови места в международни и национални музикални и танцови конкурси.