„Народът – прост, живота – тежък, скучен. Живот без маска и без грим – озъбено свирепо куче.“

Знаете ли кой е написал думите: „Народът – прост, живота – тежък, скучен. Живот без маска и без грим – озъбено свирепо куче.“?

Един велик български поет, чието творчество вече не се изучава в родните училища.  Стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни. Днес се навършват 114 години от рождението му. Това е Никола Вапцаров. След още 20-30 години все по-малко хора ще са чували за него, а още по-малко ще са чели нещо от него…

Така решиха „отгоре“! Казват – политика! Политика, която премахва от учебниците думи като Родина и Отечество, автори като Вапцаров, Смирненски и Дебелянов, която заради общото ниво на неграмотност периодично занижава критериите, уж под формата на реформи…  А що за политика е тази, която върви срещу народа си, оставая го да се лута като слепец в непрогледната тъма на невежеството и го принуждава да си търси препитание извън Родината? Що за политика е тази, която с лека ръка зачерква знакови личности и културни постижения от историята си и в същото време натрапва на народа си Хелоин, св. Валентин и гей-паради? Що за политика е тази, която сече корените на дървото на историята на собствената си нация?

  • цитатът е от стихотвоението „Завод“