Напрежение в комсията по ревизия: ВиК е дало 83 млн.лв., за да покрие загубите на дъщерните си дружества

Отново високо напрежение между депутатите беляза и последното заседание на комисията по ревизия на текущото управление, оглавявана от Мая Манолова.

Този път в повод за размяната на остри реплики се превърна създаденият от държавата ВиК холдинг, с чийто капитал от 1 млрд. лв., отпуснат му от бюджета, са раздадени заеми на дъщерни дружества, които са заплашени от фалит, предаде Epicenter.bg

”Български ВиК холдинг” е раздал 83 млн.лв. заеми, за да покрие загубите на дъщерните си дружества. Законно ли е това? Банка ли е холдингът? Недопустимо е, заяви председателят на Комисията по ревизия Мая Манолова.

„Разполагаме с 1 млрд. който трябва да вложим качествено. Имаме 20 дъщерни дружества, от които няколко са застрашени от фалит – 5. Трябва да направим всичко възможно, за да ги спасим“, опита се да обясни решението Иван Иванов, председател на УС на ВиК холдинга. „ВиК дружествата са на загуба, защото сте ги източвали“, обвини директно управляващите проф. Румен Гечев от БСП и допълни: „Тук чуваме звук от щракване на белезници“. Това е престъпление. Едно държавно дружество не може да раздава заеми на друго, твърди депутатът от левицата.

Репликата му обаче предизвика гневни реакции от страна на депутатите от ГЕРБ, които поискаха председателят на комисията Мая Манолова да не допуска народни представители „да произнасят присъди“ в изказванията си.

„Стана практика да се правят внушения и да се произнасят присъди, без да се посочват никакви факти“, възрази Георг Георгиев, който поиска всеки, отправящ обвинения за злоупотреби, да предоставя конкретни факти за твърденията си.

„ВиК секторът е в плачевно състояние“, включи се в спора Галя Бърдарска от „Има такъв народ“. Тя обвини присъстващият в залата министър на регионалното развитие Петя Аврамова за изградения авариен водопровод до Перник, по време на водната криза, като посочи, че той е бил незаконен и преминава през частни имоти в нарушение на закона.

От своя страна министърът в оставка отговори, че водопроводът изграден в условия на бедствено положение и неотложност, а това е било добро решение за перничани, тъй като този водопровод ще остане като резервен в бъдеще. „Ако имате съмнения за нарушения, подайте ги до компетентните органи“, призова още регионалният министър