Напрежение и в Косово, блокади и въздушна тревога на границата със Сърбия

Всеверните райони на самопровъзгласилата се Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti късно снощи.

Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

„След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога… Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт „Ярине“ бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки“, съобщава изданието.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна: там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

„След 18:15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията“, се казва в публикацията.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт Ярине в северната част на провинцията.

Сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите „Сърбия ще победи“.

Както съобщи косовското правителство, от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово)./БГНЕС/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/balkani/2022/07/31/vyzdushna-trevoga-i-blokada-krai-granicata-mejdu-syrbiia-i-kosovo.538721