НАП глобява заведения за поръчки на храна за вкъщи заради 9% ДДС

Заведения начисляват 9 % ДДС при поръчка на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20 %. Това показват проверки на Национална агенция за приходите (НАП), направени през последните седмици, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На нарушителите ще бъдат наложени глоби, възложени са и допълнителни проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер на ДДС, предава „Монитор“.

От НАП допълват още, че сред ресторантите има и такива, които ще бъдат запечатани за срок от един месец. Инспекторите от приходната агенция са засекли верига заведения, при която всяка поръчка за дома се облага с 9 % ДДС. На телефона за сигнали на ведомството също са получени жалби за ресторанти за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим. Проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки.

Припомняме, че от началото на юли тази година се прилага намалена ставка на данък добавена стойност в размер на 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Тя обаче е валидна само са предлаганите храна и обслужване на място. НАП започва информационна компания за разясняване на новия режим на ДДС сред заведенията и обектите, които предлагат храна за вкъщи.