НАП дала 75 млн. лева на засегнатите бизнеси

Над 95% от данъчните декларации тази година, дори от граждани пристигат по интернет. И това е повлияно от ковид-пандемията.Това заяви пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от News.bg

Той поясни, че остава и възможността да се подаде декларация и на гише, и на хартия.

Краят за подаване е 5 май заради великденските празници, а утре е крайният срок за ползване на 5% отстъпка. Ако не я подадем – глобата е до 500 лв. и до 1000 лв. на неверни данни.

„Може да се вземе идентификационен код от всяко гише и той служи за други услуги, не се налагат служебни бележки за над 90% от случаите. ТЕЛК-решения, декларации от другия родител и данъчни облекчения за деца също вече не се прилагат“, обясни Бъчваров.

По думите, „предварително попълнената декларация представлява оценка, не е задължителна и не се счита за подадена, ако не е“. Росен Бъчваров даде и други подробности: „Отваря се декларацията и данните трябва да са коректни, но ако е допусната грешка, после може да бъдат направени и корекции и всякакъв вид изменения“. Той посочи, че има санкции за работодателите – до 250 лв., ако те не си изпратят данните за служителите. „Ако липсват данните, гражданите може да ги добавят, както и да сигнализират в НАП“, посъветва говорителят на НАП.

Относно новостите тази година – продажбата на лични вещи е освободена от деклариране и заплащане, но има три приложения, в които се попълва. Бъчваров коментира и продажбата на моторно превозно средство – „този доход подлежи на облагане, но трябва да има положителна разлика и да е било собственост по-малко от 12 месеца и да е продадено на по-висока цена от купената“.

Как върви подкрепата за бизнеса в пандемията – Росен Бъчваров каза, че над 75 млн.лв. са разплатени от НАП по програмата за подпомагане на бизнесите от течащите противоепидемични мерки. Отказите са около 8%, което е обичайно и са главно по две причини – бизнеси, които не са били засегнати и чиято икономическа дейност не попада в определените за подпомагане.