Намислете си желание: Този месец ще „валят“ звезди

Снимка: ThinkStock

Потоците от метеори винаги ни дават незабравими емоции, защото падащите звезди са наистина хипнотизираща гледка. През април 2021 г. всеки ще може да си пожелае нещо на падаща звезда, защото ни предстоят цели 2 зрелищни потока, пише Edna.bg.

Лиридите за първи и са наистина зашеметяваща гледка – те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. „Звезден дъжд“ ще се излее на нашата планета от 16 до 25 април. Пикът на активността на лиридите през 2021 г. ще бъде на 22-23 април, а общата интензивност – 15-20 метеора на час. Жителите на Северното полукълбо ще могат да се насладят на това ярко небесно явление.

Астрономите смятат, че Лиридите са един от най-ранните познати на хората метеорни потоци. За него се споменава още преди нашата ера.

Жителите на Земята, както обикновено, ще могат да наблюдават Акваридите в края на април и началото на май (между 19 април и 28 май). Метеорният поток има радиант в съзвездието Водолей. Пикът на активността на Акваридите започва веднага след преминаването на Лиридите и достига максимум на 6-7 май. В своя пик активността на Акваридите достига 60-70 метеора на час, като най-добре „падащите звезди“ ще се виждат в Южното полукълбо.