Намерен е биологичен материал сред отломките от падналия изтребител край Шабла

„Намерен е биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ. Продължава търсенето на черната кутия“. Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от NOVA. Той представи пред журналисти всички стъпки, които Флотът е предприел при издирването на изчезналия край Шабла пилот.

Фирми и организации от морския бранш са предложили безвъзмездна помощ за търсенето. Адмирал Ефтимов обясни, че е създаден координационен щаб.

Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза „Граф Игнатиево“, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“. В готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“. Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с площ 20 квадратни мили.