Намалява броят на българите, които не смятат да се ваксинират

Снимка: Pixabay

Намалява броят на българите, които не смятат да се ваксинират. Това сочат данните от национално представително изследване на „Център за анализи и маркетинг“, което беше представено от директора на центъра Юлий Павлов.

Проучването е за нагласите за парламентарните и президентските избори на 14 ноември, но включва и въпроси за ваксинацията, предаде БТА.

Изследването отчита, че към 8 ноември 31,4% от запитаните казват, че на този етап не смятат да се ваксинират. За сравнение – към 26 октомври този процент е бил 33,2%, а към 10 октомври – 40,1.
Данните от проучването сочат още, че към 8 ноември анкетираните, които заявяват, че вече са ваксинирани, са 27,8%. За сравнение този процент към 26 октомври е бил 25,8, към 10 октомври – 25,4%.

Анкетираните, които смятат да се ваксинират срещу COVID-19 до месец, са 8,4%, a 11,7% са готови да се ваксинират, но мислят да изчакат и да се убедят в ефекта на ваксините. 17,2% са отговорили, че вече са преболедували.

Има някакъв позитивен резултат от „зеления сертификат“, виждаме, че напоследък се е увеличил броят на ваксинираните, коментира Павлов, цитиран от Днес.бг.

Проучването е възложено и финансирано от „Център за анализи и маркетинг“ и е проведено в период 4 – 8 ноември 2021 г. Участие в него са взели 1016 пълнолетни граждани от страната чрез пряко стандартизирано интервю „лице в лице“. 1% от всички анкетирани съответства на 58 000 души. Методът е чрез двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата.