Намалиха ДДС на 9% за туризма, ресторантите и книгите

Приеха на първо четене предложението на управляващите за 9% ДДС за книги, хотели, ресторанти и кетъринг.

Ще има ваучери за почивка за хората на първа линия.

Законопроектът бе подкрепен със 107 гласа „за“, „против“ – 1 и „въздържали се“ -68. 

Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г. Около нея управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса. 

Припомняме, че от финансовото министерство се обявиха твърдо против намаляването на ДДС. Те обявиха, че диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност. 

Депутатите отхвърлиха на първо четене всички останали предложения. 

Припомняме, че по този повод от БСП поискаха финансовия министър да се появи в парламента и да каже дали се налага нова актуализация на бюджета. 

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС са хотели и ресторанти.  Знаково на заседанието обаче не присъства нито финансовия министър Владислав Горанов, нито председателя на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

На 12 май премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите – ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти подписват Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.