Надзирателите протестират: униформите им били по-скъпи от сватбен костюм

Продължава протестът пред Министерството на финансите. Служителите на СФСМВР и ССЗБ настояват за реформи в Сектор “ Сигурност“ и увеличение на трудовите възнаграждения в МВР и Министерство на правосъдието.

Сливенските надзиратели са част от протестните действия на служителите в местата за лишаване за свобода.

Днешният протест е под надслов „Сватбени костюми или униформи“. Униформата с всички налични артикули – костюм зимен, костюм летен, пуловер, кубинки, трикотажна блуза, летни обувки и др. надхвърля 1200 лв. А лимитът, който служителите получават за облекло е 600 лева. От години работещите в затворите алармират, че униформите са по-скъпи и надхвърлят лимита, който им е отпуснат за облекло.

Тази сутрин палатката на протестиращите полицаи и надзиратели осъмна с два манекена на които са изложени облекла на служители в ГД „Изпълнение на наказанията“(ГДНП). Справка на синдиката в онлайн сайтове за търговия е показала, че цените на официални костюми са по-ниски от тези на униформите.

През месец май миналата година месеци след като имаше увеличение на годишния лимит от 400 лв. на 600 лв., но то пак не е достатъчно да покрие разходите на служителите.

Лятна риза с дълъг ръкав тогава поскъпна от 42,60 лв. на 59,34 лв., тениска обикновена от 5,00 лв. на 14.00 лв., трикотажна блуза с пагони от 25,00 лв. на 41.76 лв., летен панталон от 48,00 лв. на 82,80 лв., яке лятно от 115,00 лв. на 161,40 лв., а цената на зимен комплект става от 276,60 на 434,28 лв, при видимо същите дизайн, качество и вложени материали.

С действията си ССЗБ иска да напомни на финансовия министър за обявените от него основни приоритети за спиране течовете и корупцията на всички нива и да покаже как се харчи публичния ресурс – парите на гражданите.

Подобен протест имаше и през 2013 г., но тогава униформите бяха определени като „златни“. Девет години по-рано служителите в българските затвори получаваха за облекло 400 лева  на година.

Снимка: протест на надзирателите от 2017 г., www.dir.bg