Надуват цената на свинското месо у нас, килото навън – 1,44 долара

Цената на свинското се надува спекулативно у нас, заяви пред “Труд” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро.

Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50-6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители, обясни Иванов.

По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България. Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция, посочи председателят на държавната комисия.

От години българското производство не стига и се налага внос на свинско, както за консумация, така и за месопреработвателните предприятия, категоричен беше той.

Иванов предупреди и за предизборно поскъпване на храните. “Анализи от предишни години, като например през 2014, както и сега през май, когато бяха евроизборите, показват, че точно по време на избори се наблюдава един пик на цените нагоре. Сега се получи същото, в края на септември имаше леко повишение, сега леко намаление. Същото се случваше по време на парламентарните избори, което означава, че в момент на избори очевидно имаме пик на цените“, обясни Иванов.

Според него причината е психологическа, защото пазарни фактори, които да обуславят поскъпването на храните, няма. Реколтите са добри, има силна конкурентна среда на пазара, няма как да има резки изменения в ценовите равнища, посочи председателят на ДКСБТ.

Очаква се сезонно поскъпване на зеленчуците – домати и краставици. В началото на октомври обаче цената на доматите е по-ниска от преди година по същото време, каза той.