Надплатили сме 29 млн. лв. за парно

Нов период на ценообразуване на топлоенергията поиска омбудсманът на България Диана Ковачева. Вместо веднъж годишно, прогнозните цени на топлото да се правят на 3 месеца.

Тя възрази категорично срещу планираните големи поскъпвания, защото това противоречи за Закона за енергетиката, в който е записано, че правата на потребителите трябва да бъдат защитени по адекватен начин. Според нея трябва да се направят промени в наредбата, по която сега въпросните корекции се правят само веднъж годишно и регулаторният период обхваща 12 месеца от 1 юли до 30 юни. Тя припомни, че вследствие на това досега абонатите на топлофикационните дружества са надплатили в сметките си 29 млн. лв, предава Днес.бг

По думите ѝ КЕВР трябва по-подробно да обърне внимание на нормата на възвращаемост на капитала и доколко този показател кореспондира с качеството на предлаганата услуга, каза тя по време на обществено обсъждане на цените на тока, парното и топлата вода, които трябва да влязат в сила от 1 юли, цитирана от „Монитор“.
Ковачева припомни случая с топлофикацията в Перник, оставила с дни абонатите си на студено и след това неустойката е била обидно ниска – само по няколко лева. Омбудсманът заяви също, че при определянето на цените трябва да има достатъчно категорична обосновка за всеки разход на дружествата.

Мая Манолова пък разкри, че Топлофикация София не е представила одитиран доклад за 2020 г. и попита как при това положение КЕВР е определило на база на какви разходи да изчисли новите цени за следващия регулаторен период. Според нея грешките между надвзети и недовзети приходи водят до сериозни грешки в ценооброзуването на топлинната енергия. Манолова също така попита кога дружествата ще върнат надвзетите пари от грешно определени цени след 2017 г. на абонатите, за което задължение с решение на ВАС от 8 декември миналата година. Според нея Топлофикация – София се е оправдавала, че чака от КЕВР да им дадат методика как да стане връщането и попита кога регулаторът ще направи това, за да може столичното дружество да се издължи на своите клиенти. Във връзка с последните грешки в доклада за бъдещите цени от 1 юли 2021 г. тя призова за оставки в КЕВР.

Членовете на работната група, разработила проекторешението за бъдещите цени, припомниха, че около 75% от разходите на дружествата включват стойността на природния газ и парниковите квоти.

В обсъждания вчера доклад на регулатора е записано, че от големите дружества най-голямо поскъпване от 14% от 1 юли на топлоенергията се иска от Топлофикация – София, а най-ниско от 6,8% – от Варна.