Над 600 автобуси и товарни автомобили са проверени при специализирана операция в Сливенско

Акцията е по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL и се проведе на територията на всички страни членки от 10 до 16 октомври. Беше завишен контролът над товарните автомобили и автобуси, преминаващи през територията на област Сливен.

Акцията е съвместна с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Извършени са проверки за употреба на алкохол, наркотични вещества, правоспособност, техническа изправност на превозните средства, спазване на скоростните режими, поставяне на обезопасителни колани и други. Служители на Автомобилната администрация са извършили проверки по отношение на превозните документи и спазване времето за почивка от водачите.

По време на операцията са проверени 484 товарни автомобили и 118 автобуси с българска и чуждестранна регистрация. Установени са 123 нарушения на Закона за движение по пътищата- 71 за скорост, 15 за колани, 3 за техническа неизправност, 1 за неукрепен товар, 6 за нередовни документи и 25 за други нарушения. На нарушителите са съставени актове и фишове. Не са установени водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества.

Операциите по пътна безопасност на територията на ОДМВР-Сливен продължават. Планирани са проверки по метода широкообхватен контрол на възлови места в областта. По разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков всички технически средства за контрол на скоростта са в експлоатация и се осъществява завишен контрол по спазване на скоростните режими.

От началото на годината за превишаване на скоростта в ОДМВР-Сливен са санкционирани 23 823 водачи. От тях 14 са превишили скоростта с над 80 км.ч,  2 са управлявали с над 113 км.ч. при ограничение 60 км.ч. /т.е. преминали са с 173 км.ч./. Наложени са 14 глоби в размер над 1000 лева и две глоби в размер на 2200 и 2000 лева, като и двете са платени. Най-високата скорост е 180 км.ч., установена с техническо средство, на автомагистрала „Тракия”.