Над 50 каракачански кучета взеха участие в юбилейна специализирана киноложката изложба в Стара Загора

След две години прекъсване, в Стара Загора днес беше възстановена киноложката изложба на каракачански кучета. 40-то юбилейно издание на състезанието събра в града над петдесет от представителите на добрите екземпляри от породата.

„За община Стара Загора последните две години бяха изпълнени с доста предизвикателства и най-вече с цялостно затваряне на културната ни програма. Затова днешният празник е изключително важен. Днес Вие възстановявате традицията за представяне на чистокръвни каракачански кучета. С това поставяте за пореден път Стара Загора на челно място в световната карта сред познавачите и любители на кучета“, каза по време на откриване на изложбата зам.-кметът Милена Желева. Тя пожела успех и отлично представяне на всички участници.

Най-малкият участник беше 40-дневната Ая, която завоюва почетното трето място в категория бебе. При мъжките ветерани първо място спечели Балабан със стопанин Милен Стратиев, а при женските в същата категория златото отиде при Сара, собственост на Данаил Николов.

В изложбата бяха представени чистокръвни каракачанки от цялата страна. Това превърна събитието в своеобразен празник за всички любители на породата.

Със специални благодарствени плакети, изобразяващи каракачанско куче, бяха удостоени кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Милена Желева.

Каракачанското куче е характерно в България. То е с древен произход, съхранен благодарение на животновъдните традиции на номадите каракачани по нашите земи. Каракачанското куче е средно на ръст, с масивно- хармонично развито, с мощна мускулатура тяло. Смело, интелигентно, с уравновесен и независим характер, недоверчиво към непознати, отличен пазач на повереното му стадо и имущество. Изключително предано на стопанина си куче. Непретенциозно по отношение на атмосферни условия и хранене.

Организатори на изложбата бяха Международна Организация Каракачанско Куче (МОКК) с подкрепата на Община Стара Загора.