Над 400 нарушения на ЗДвП по време на специализирана операция в Сливенско

С цел намаляване броя на пътните произшествия с пешеходци и контрол на скоростта на територията на ОДМВР-Сливен, от 22  до 27 януари, е проведена специализирана операция, разпоредена от Главна дирекция „Национална полиция”.

Екипи на пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица са осъществили контрол в районите на кръстовища, главни улици и булевард в общинските центрове.

В рамките на операцията са проверени 1395 превозни средства и 1881 пешеходци, водачи и пътници в автомобили. Установени са 405 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 89 акта и 316 фиша.

В рамките на операцията са санкционирани  68 пешеходци, които са установени да пресичат на неопредели за това места, което е създало реална предпоставка за възникване на инциденти.

За отнемане на предимство на пешеходци са съставени 2 акта. За нарушаване на пътни знаци, маркировка и забраняващ сигнал на светофарните уредби са санкционирани 78 водачи и пешеходци.

Заснети са 190 нарушения на скоростта. Връчени са 103 електронни фиша.

В хода на акцията са установени четирима неправоспособни, седем водачи с алкохол и трима, употребил наркотици.

 

При осъществяване на ежедневния контрол по пътна безопасност полицейски служители на РУ-Сливен са установили трима водачи, които са извършили маловажни нарушения на Закона за движение пътищата, поради незнание и непознаване правилата за движение. Свидетелствата за управление на МПС са им отнети със заповеди за налагане на принудителна административна мярка, до успешно полагане на проверовъчен изпит. И трите заповеди са потвърдени от съда, след процес на обжалване.

Екипи на РУ-Сливен продължават извършването на  проверки за техническата изправност на автомобилите; промяна в конструкцията / светлини, липса на шумозаглушители, затъмнени стъкла, поставени допълнителни елементи на автомобила и други/; контрол, относно поведението на  пешеходците;а установяване на водачи, употребили алкохол и наркотици.

По разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков всички технически средства за контрол на скоростта са в експлоатация и ще следят за спазване на скоростните режими в участъците с повишена концентрация на пътни произшествия и през месец февруари. Контрол по безопасност на движението се осъществява и в малките населени места и общинските пътища.  Следи се за опасно поведение при шофиране-рисковано изпреварване, движение в насрещното платно, неспазване на предимство, употреба на алкохол и упойващи вещества.