Над 40% от хотелите в България са затруднени да посрещнат разходите си

Снимка: Pixabay

44% от хотелиерите са затруднени да посрещнат разходите си. Това сочат данните от анкетата на Националния статистически институт, съобщи БНР.

Малко над една трета от тях заявяват, че в краткосрочен план могат да се справят с всичките си задължения, а останалите – че не могат да се справят без чужда помощ. Над половината от предприемачите в туристическия и хотелиерския бизнес са готови да предложат алтернативни периоди за осъществяване на резервациите на своите клиенти, сочи още проучването . 63% са декларирали намаление на цените на пакетните услуги, а 49 на сто – на нощувките.

Според анкетата, предприемачите, получили правителствена подкрепа, са готови да запазят дори и увеличат наетия персонал в краткосрочен план.

39% от работодателите заявяват, че приходите им са се запазили спрямо юни, докато близо 35 на сто декларират увеличение. Август бе основният месец, на който туристическият бранш разчиташе за „спасяване“ на сезона, който е повлиян сериозно от пандемията.

Припомняме, че по данни на Националния статистически институт (НСИ) на 11 септември бе съобщено, че над 60% намалява броят на отчетените нощувки в туризма в сравнение с 2019 г.