Над 4 хил. литра етилов алкохол и гориво иззеха бургаски митничари от „казан“ за ракия в Котелско

Снимка: БНР-Бургас

Митнически служители иззеха 4125 литра етилов алкохол и 2579 литра дизелово гориво от два частни имота в селище на територията на община Котел, област Сливен.

На 09.11.2022 г. служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” извършват проверка на регистриран „казан”. Там инспекторите откриват в пригодено за склад помещение в жилищния имот десетки туби, бидони и варели пълни с общо 4125 литра етилов алкохол с измерено средно алкохолно съдържание 45% vol. За алкохола не са представени документи за обезпечен или платен акциз от собственика на имота, стопанисващ като едноличен търговец казана.

При проверка на друг специализиран малък обект за дестилиране в селището, митническите служители откриват различни по обем съдове съдържащи общо 2579 литра енергиен продукт с характеристики на дизелово гориво. Установено е, че собственик на горивото е физическо лице ползващо халето под наем. Той не е представил документи за горивото и в обясненията си твърди, че го изкупувал от шофьори на преминаващи товарни автомобили.

Нелегалният алкохол и нелегалното гориво са иззети. По случаите предстои образуване на административнонаказателни производства.