Над 340 дка терени на бившите пехотинските казарми в Ямбол от днес са собственост на общината

Над 340 дка терени на бившите пехотински казарми в Ямбол от днес са собственост на общината. Договорът за прехвърлянето на имотите подписаха областният управител Георги Чалъков и кметът Валентин Ревански в присъствието на журналисти.

„Сагата“ с прехвърлянето на бившите пехотински казарми започна преди около четири години, като активните действия в тази посока бяха през последната година и половина, обясни областният управител на Ямбол.

„Заедно, когато работят местна и централна власт, винаги се стига до добър краен резултат. Това са перспективи за развитието на града в следващото десетилетие. Няма накъде другаде градът да се развива, освен в тези територии“, посочи Чалъков.

Общата площ нови територии за града става близо 400 дка, заедно с прехвърлените преди това около 40 дка от пехотинските казарми, обясни Ревански. Тези територии са две трети от сегашния град, добави областният управител.

Ямболските жилищни комплекси – „Хале“, „Граф Игнатиев“, „Диана“ и „Зорница“, са с обща площ около 500 дка, там живеят една трета от жителите на града, направи съпоставка кметът. „Това наистина е един хубав и голям подарък за гражданите на Ямбол“, каза кметът.

По думите му сега обаче предстои изработването на устройствени планове, както и много работа за почистването и облагородяването на терените. Необходими са и много средства, а за целта ще се търси и европейско финансиране, както и публично-частни партньорства.

Общината възнамерява там да изгради паркове, зони за отдих и спорт, социална и образователна инфраструктура. Част от терените ще се използват за жилищно строителство. С урбанизирането им ще се разшири и централната градска част.

Както писа БТА, решението за прехвърляне на военните имоти с отпаднала необходимост, които бяха частна държавна собственост, беше взето от Министерския съвет на 16 ноември т.г. Общата им площ е 342 692 кв. м заедно с построените в тях сгради.