Над 2500 души празнуват на Петровден в Ямбол

На 29 юни Българската православна църква почита паметта на Светите апостоли Петър и Павел. Рожденото име на Свети Петър е Шимон, обикновен рибар от Галилея. След като станал един от първите последователи и ученици на Иисус, получил името Петър.

Свети Павел бил роден в град Тарс, Киликия, в еврейско семейство и името, което използвал в еврейската общност, било Саул (Савел). Той бил римски гражданин по рождение и използвал латинското си име Паулус (Павел), когато пишел.

Савел получил добро образование в школата на равина Гамалиил в Йерусалим, бил фарисей и първоначално участвал в гоненията срещу християните. След чудодейно явяване на Христос при Дамаск той станал християнин и се превърнал в един от най-ревностните разпространители на християнската вяра.

И двамата апостоли загинали мъченически по времето на император Нерон (64-68г. след Христа) на една и съща дата – 29 юни.

На Петровден приключват Петровите пости и на трапезата се сервират ястия с пилешко месо. В църквата се носят ябълки, за да се осветят и след това се раздават за здраве.

Петровден е много тачен празник в България, който съвпада с началото на лятото и разгара на жътвата.

Днес в Ямбол празнуват 2569 души, от тях 1346 жени и 1223 мъже. При дамите най-многобройни са празнуващите с името Пенка – 547 представителки, следвани от Петя – 495, Павлина – 117, Петранка – 94, Полина – 59, Петрана – 29, Павлета – 5.

При господата най-често срещаното име е Петър – 882 празнуващи, след него се нарежда Павел – 176, Камен – 64, Петьо и Пенчо – по 41 именици,  Пейо – 19.