Над 25% от първолаците са с майчин език, различен от българския

Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, са с майчин език, който е различен от българския. За първи път се е увеличил и броят на учащите от семейства с по-ниско образование. Тези тревожни данни цитира пред Нова тв просветният министър Красимир Вълчев в началото на новата учебна 2019/20 г., която той откри в Първа английска гимназия и Националната природо-математическа гимназия, съобщи в. Сега. Коментарът му бе по повод недоволството на група родители и учители, планиращи протест в 16 ч. вчера, според които педагозите трябва да планират уроци, а не да ходят по домовете и да издирват отпаднали ученици. Министър Вълчев призна, че основната работа на преподавателите е да обучават и възпитават, но няма кой друг освен тях да се заеме с това предизвикателство.

По думите му за първи път учениците от семейства с по-ниско образование са повече от другите, при положение че досега общото образователно ниво на родителите се е повишавало. „Необходими са черезвичайни усилия, изтървали сме няколко поколения заради това поведение. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите”, коментира Вълчев, според когото са нужни постоянни и съвместни усилия от всички – учители, социални работници, полицаи, кметове и т.н. Министърът посочи, че интегрирането на деца от проблемни групи в образователната система е сред основните предизвикателства пред министерството. „Това е много трудна задача. Факт е, че последните десетилетия имаме производство в неграмотността и трябва да положим много повече усилия, за да пресечем това“, коментира той и пред БНР. Другата задача пред системата е да се подобри функционалната грамотност на учениците и въобще образователните им резултати, да се променят методите на преподаване в час и да се реализират ефективно започналите политики с новия училищен закон.

„Променихме учебните програми, но това далеч не е достатъчно. Цялостната промяна ще се почувства, когато учителите се чувстват по-свободни, насърчим ги да бъдат по-креативни и в по-голяма степен да мотивират интереса за учене на децата“, допълни той. Учебната година започна празнично за близо 2400 училища, в които ще учат над 700 хиляди ученици, от които близо 60 хиляди първолаци. „Днес е денят с най-много вяра в бъдещето. Вярваме, че чрез образованието можем да живеем по-добре. За това най-много разчитаме на българското училище и учители“, обърна се министърът към преподавателите. Той призова родителите да подкрепят децата си и да ги учат да уважават своите учители.

/actualno.com/