Над 25% е поскъпнал бензинът от началото годината

Car fueling at gas station. Refuel fill up with petrol gasoline. Petrol pump filling fuel nozzle in fuel tank of car at gas station. Petrol industry and service. Petrol price and oil crisis concept.

Над 25% е поскъпнал масовият бензин от началото на годината. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ.

Той обясни, че суровият петрол зависи от войната в Украйна и от санкциите, които ЕС може да наложи върху Русия. В момента санкции няма и руският суров петрол се продава. Между 100-110 долара за барел се търгува петролът. Руският суров петрол е по-евтин, но към момента руският суров петрол не е забранен никъде освен в САЩ и Великобритания. Няма санкции, които да водят падане на цената му драстично.

Според него при една по-дълга проточила се война и санкции срещу Русия няма да се питаме откъде ще внасяме суров петрол и горива, а за колко време ще има горива. В момента хората зареждат по-малко гориво – за по 20, 30 и 40 лева, докато преди поскъпването на петрола резервоарите на автомобилите се пълнили с гориво, изтъкна Делчев.

Той посочи, че отстъпките за търговците на дребно е много нисък и при по-големите вериги може да се поддържа добри търговски дейности. При малките бензиностанции е трудно да се поддържа нормална търговска дейност. Една от мерките за горивото е да се намали ДДС-то, но други държави предприели други мерки – държавата да субсидира потребителите на горивата, категоричен е Делчев.

Налагането на тавани върху цените на горивата могат да доведат до диспропорции на пазара и до дефицит. В рамките на Петролната и газова асоциация не са коментирали мерки за субсидиране на търговията през държавния бюджета. Въпросът дали ще се стигне до мерки е дали ще продължи натискът на цените на дребно в бензиностанциите. Ако продължи, тогава държавата трябва да се замисли и да се намеси, настоя Делчев.

Андрей Делчев е на мнение, че няма да има поскъпване на цената на горивата за Великден.

Източник: news.bg