Над 2000 души са против разполагането на натовски войски край Ямбол

Над 2000 души от Ямбол и околните села са се включили в протестната подписка срещу разполагането на натовски войски и бойна техника в поделенията в Кабиле и Безмер. Събирането на подписите продължава, като може да се гласува и по електронен път, съобщиха организаторите от местната структура на коалиция „Левицата“.

Повод за инициирането на подписката е предложението на военния министър Тодор Тагарев НАТО да създаде многонационален дивизионен щаб в района на военните поделения край селата Кабиле и Безмер. Последва питане от страна на областния управител Биляна Кавалджиева към военния министър за уточняване параметрите на предложението.

В отговор министър Тагарев посочи, че към момента няма  план за откриването на многофункционален щаб на НАТО в близост до Ямбол, както и че : „Към този момент се анализират възможностите за мястото, където да бъде разположена многонационалната бойна група“.

Здравко Златаров от местното ръководството на коалиция „Левицата“ коментира:

„На кое да вярваме на първото или на второто?!? Няма да е в Ямбол- то може да е в околността на Ямбол, може да е в Кабиле, може да е в Бояново, може да е навсякъде! Нека да излязат да кажат какво възнамеряват да бъде.“

Събирането на подписите ще продължи до края на септември:

„Всеки един има правото да решава дали е целесъобразно да има натовски бази или не! Това е за нашите деца.“

Източник: BNR.