Над 1300 нарушения на ЗДвП са санкционирани за една седмица в Сливенско

На територията на Областната дирекция се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, правоспособност и установяване на водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества, и безопасност на пешеходците. В ход е и традиционната акция „Зима”.

За периода от 3 до 10 ноември на територията на ОДМВР-Сливен са констатирани 1316 нарушения на Закона за движение по пътищата в това число за скорост, неспазване на пъти знаци, неправилно поведение на пешеходци, отнемане на предимство на пешеходци, неправилно паркиране, както и за неправилно движение на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/. Съставени са 122 актове за административни нарушения и 1194 фишове, от които 636 електронни за превишаване на скоростта.  Установени са 7 водачи, употребили алкохол, от които 4 над 1,2 промила, за което са образуван бързи производства. Петима са установени да управляват след употреба на наркотици. Санкционирани са 4 неправоспособни водачи.

На място при проверка на пътя са връчени 53 наказателни постановления.

За една седмица са проведени 8 операции по метода широкообхватен контрол на територията на Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. 74 екипа са осъществили линеен контрол по автомагистрала „Тракия” и главните пътища І-6, І-7, ІІ-66, ІІ-53.

От днес е в ход втората кампания в рамките на акция „Зима” – „Пешеходци, пътници и  водачи за толерантност на пътя”. Тя ще продължи  до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходци. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат на неопределените за това места.

Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на ЗДвП на електронната поща на ОДМВР-Сливен – sliven@mvr.bg.