Над 10 000 пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията

Над 10 000 пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията от догодина. Това коментира пред Нова нюз Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“. По думите ѝ така държавната администрация няма да стане по-добре работеща, а напротив.

Съкращенията ще направят работата на администрацията непосилна. Отново ще се влезе в омагьосания кръг, администрацията ще бъде сложена на трупчета, а обществото ще е недоволно от услугите. Смяната на едни хора с други не означава реформа. Последно истинска реформа беше направена през 2012 година от Дянков. От тогава досега има само два случая в които администрацията е набъбнала. При ТОЛ системата и при европредседателството ни“, обясни тя, цитирана от Днес.бг.

Атанасова коментира още, че към момента бройката на администрацията е 142 хиляди души, като 11 хиляди и 200 са незаетите места.  „Освобождаването на хората се случва без предизвестие, не е ясно кое налага тази спешност. Вероятно целта е да се удовлетвори общественото очакване, което Асен Василев създаде. Възможно е и да има бюджетни причини- обезщетенията да бъдат изплатени в рамките на тази календарна година“, каза още тя.

Според Кремена Атанасова след планираните съкращения в държавната администрация от догодина, редица дирекции ще станат на практика нефункциониращи. По думите й предвидената наредба няма да направи администрацията по-добре работеща, а напротив.

„Някои звена ще останат необезпечени с кадри. В една софийска дирекция например ще се освободят директорът, счетоводителят и касиерът. Това са длъжности, които не могат да бъдат заместени с други хора. Един конкурс за назначаването на нови отнема между един и три месеца. Т.е дейността на някои дирекции няма да се извършва няколко месеца“, обясни тя.