Началникът на отбраната: Има потенциал, както в Ямбол, така и в Сливен, за изграждане на новия войскови район

За мен винаги основна цел е било развитието на способностите на Българската армия, казва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той направи няколко уточнения след визитата на Министъра на отбраната в Сливен по-рано тази седмица. 

Пред БНР адмирал Ефтимов заяви, че по време на дискусията с участието на Министъра в Сливен, не ставало въпрос за разполагане на допълнителни сили на НАТО в района на Ямбол и Сливен.

„За мен винаги основна цел е било развитието на способностите на Българската армия. Един от важните елементи на способностите е инфрастрактурата, но от 30 години не е правено нищо в това отношение“, стана ясно от думите на адмирал Ефтимов.

„Много ми се иска, битовите условия за нашите военнослужещи да бъдат адекватни на 21 век.  „Когато става дума за  потенциала на районите около Ямбол и Сливен, ние разглеждаме възможностите за инвестиции в инфраструктурата за нуждите  на Българската армия“, каза началникът на отбраната.

„Когато говорим за евентуално разполагане на съюзнически сили, е в общия контекст на възпирането“, уточни адмирал Ефтимов. Т.е. да има възможност България да се възползва от колективните механизми за сигурност чрез разполагането на войски на наша територия, които поемат своите разходи. От това ще има и икономически ползи за съответните райони, смята началникът на отбраната.

Що се отнася до избора на място за войсковия район, адмирал Ефтимов каза, че военните аргументи са дадени и той, като началник на отбраната застава зад тях. Смята, че има потенциал, както в Ямбол, така и в Сливен. За развитието на районите ще бъде добре и за Българската армия ще бъде добре, подчерта началникът на отбраната.

Инфраструктурните проекти са залегнали в Програмата за инвестиционин разходи на МО, която бе изтеглена от новото правителство. Новата ще бъде одобрена от правителството и след това от парламента.

Темата за Военноморския координационен елемент е от 2016 г. с приемането на инициативите със засилено и адаптирано предно присъствие на срещата на върха на НАТО във Варшава, каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната. Тогава нашето предложение било Варна да домакинства Военноморския координационен елемент на НАТО. Целта е България, Румъния и Турция да координират съвместните усилия и да допринасят за ситуационната осведоменост на НАТО. От 2016 г. работим по този въпрос.

Шансовете ни Варна да домакинства Военноморски координационен елемент на НАТО са добри, смята началникът на отбраната, защото сме инвестирали, обучили сме личния състав и центърът действа в националното си качество. Има предварителни действия да бъде припознат регионално. Домакинството може да се случи в обозримо бъдеще, когато се вземе съответното политическо решение в органите на НАТО, отбеляза адмирал Ефтимов.