На ГКПП „Капъкуле“ все още нямат указания за начина на преминаване с лични карти. Вижте съобщението на МВнР

До момента на ГКПП „Капъкуле“ на турско-българската граница все още нямат указания за начина на преминаване с лични карти, издадени от Република България, съобщи българското външно министерство. Не е ясно откога ще се прилага новият режим за преминаване на границата от българи само с лични карти.

„С декрет на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с №5887 от 26.07.2022 г., обнародван в „Държавен вестник“ от 27.07.2022 г., се въвежда възможността граждани, които притежават лични карти, издадени от Република България, да пътуват безвизово до Република Турция 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, с цел туризъм или транзит. Решението е взето в съответствие с чл. 18 на Закон № 6458 за чужденците и международната закрила“, посочват от МВнР.

„При проведени разговори с началника на ГКПП-Капъкуле и с кабинета на директора на Областната дирекция по сигурността в Одрин бяхме уведомени, че към настоящия момент все още не са получени допълнителни указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, издадени от Република България, като не бе посочен и конкретен срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани“, уточняват от българското външно министерство по информация от Генералното ни консулство в Одрин.

До разпространяването на указания от Анкара към компетентните турски институции се прилага действащият към момента режим, според който българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, издадени от Република България, имат право на 90-дневен визов престой в рамките на 180 дни, а притежателите на служебни и дипломатически паспорти, издадени от Република България- на 30-дневен безвизов престой в рамките на всеки 180 дни“, посочват от МВнР.