На днешния ден в Сливен е роден великият поет Дамян Дамянов

На днешния ден през 1935 г. в Сливен е роден великият поет Дамян Дамянов, останал в сърцата на много поколения българи с красивите си текстове, посветени на любовта и трепетите на човешката душа.

В стиховете на Дамян Дамянов всеки може да открие част от себе си, заради което поезията на автора е актуална и до днес – близо 22 години след смъртта му. За първи път публикува стихотворенията си във вестник „Сливенско дело“ през 1949 г., когато е едва на 15 години, а по-късно и в централния литературен печат. Дамян Дамянов е удостоен със званието „Народен деятел на културата“, с награда „Иван Вазов“ за цялостно литературно творчество и е лауреат на „Димитровска награда“.

Дамян Дамянов успява да заплени дамата на своето сърце, поетесата Надежда Захариева. Тя неведнъж е споделяла, че той можел да я вдигне до звездите, но и да я смaчка и дори се е обръщал към нея с „Надка-Диктатка“. Двамата имат щастлив брак и са родители нa двама синове и дъщеря.

Несъмнено Дамян Дамянов е от авторите, допринесли много за културното наследство на България, които никога няма да забравим.